Ето как да предотвратите затлъстяването при децата

затлъстяване при децата

Все повече деца и младежи са с наднормено тегло. Ето защо е важно да атакувате причините за това, когато забележите подобен проблем. Добрите хранителни навици и движението могат да предпазят всяко дете от това, дори да е предразположено.

Ако преди няколко десетилетия децата играеха по цял ден навън, днес те са пред компютрите или със смартфон в ръка. И това в комбинация с калоричното хранене носи със себе си негативни последици като наднормено тегло.

Как родителите могат да повлияят на детето, за да поддържат то здравословни килограми?

Всичко започва в семейството. Когато родителите се хранят здравословно и избягват вредните храни, рядко децата им имат проблем с килограмите. Макар да е трудно за едно дете да стои далече от храни като чипс, торти и шоколад, е добре да му се поставят ограничения.

Така например, шоколадът не е задължително да бъде забранен. Но не е правилно и да се сервира всяка вечер десерт и безалкохолни напитки.

Когато детето е по-малко, можете да му предлагате разнообразни ястия, които то не познава. Но не му натрапвайте, защото то инстинктивно ще блокира предложенията ви. Също така можете да го насърчите, като готвите заедно.

Децата са естествено любопитни, така че можете да им предложите подходящи готварски книги за деца с прости и здравословни рецепти.

Вижте също: Защо не трябва да давате на децата храна, приготвена от болен или нещастен човек?

Важно е също така да не даваме сладкиши на децата във вид на награда, или за да ги успокоим. Така те ще чакат нещо сладко за всяка добра постъпка, или за да ви оставят на мира. Храната не би трябвало да бъде приемана по този начин, защото тя е преди всичко необходимост.

Открийте причините за наднорменото тегло

Този проблем често е свързан с много по-дълбок проблем на емоционално ниво. Раздялата с родителите или раздялата между родителите, насилие в училище, неразбирателство с другите деца, проблеми с общуването – причините могат да много и различни.

Назад
Напред