Колики: колко време продължават?

колики при бебетата
Image: 123RF

Коликите са често срещано явление, което може да бъде източник на стрес и безпокойство за много родители. Разбирането на причините за тях, продължителността и методите за облекчаване е важно за всеки, който се грижи за новородено. Нека разгледаме отговорите на тези въпроси.

До каква възраст бебето получава колики?

Обикновено започват няколко седмици след раждането и може да продължат до около третия или четвъртия месец от раждането, обясняват специалистите от аптека Galen. Важно е да се отбележи, че коликите често достигат своя пик около шестата седмица и постепенно намаляват след третия месец. Също така, всяко дете е уникално, поради което продължителността им може да варира.

Какви са причините за появата на колики?

Причините за проявлението им все още не са напълно изяснени, но се смята, че те може да бъдат свързани с:

  • незряла храносмилателна система – червата на новороденото все още се развиват, което може да доведе до дискомфорт;
  • хранене – някои бебета може да реагират на определени храни, които майката консумира, ако кърми, както и на определени съставки в адаптираното мляко;
  • въздух в червата – поглъщането на въздух по време на хранене може да доведе до газове и дискомфорт.

Въпреки че може да бъдат източник на безпокойство за родителите, е важно да се помни, че това е временен и обикновено неопасен етап от развитието на всеки човек. Подходящото разбиране на потенциалните причини и търсенето на ефективни методи за облекчаване може да помогнат за управлението на този предизвикателен период.

Как да облекчим коликите?

Облекчаването им изисква търпение и прилагане на “проба-грешка”, тъй като различните методи работят по различен начин за всяко новородено. Ето някои ефективни подходи относно това как да облекчим коликите на бебето:

  • положение “по корем” – дръжте детето с лице надолу върху възглавничка или предмишницата си, защото това може да помогне за освобождаване на газовете;
  • капки за колики – те съдържат съставки, които може да помогнат за облекчаване на газовете и дискомфорта;
  • топли компреси – затоплена торбичка, поставена върху коремчето на детето, също може да помогне за болката;
  • чай – някои билкови чайове са безопасни за бебета и действат за успокояване на стомаха. Може да се намерят както в онлайн аптеките, така и във физическите обекти.

Коликите са част от ранното детство и обикновено отшумяват с времето. Важно е да се подходи с търпение и да се търси помощ от педиатър, ако има притеснения относно здравето на детето, съветват експертите от Galen.

Назад
Напред