Имуностимуланти: Реални ползи и рискове за майките

имунитет през зимата

В повечето случаи здравословният начин на живот е достатъчен, за да имаме силна имунна система. Ако се грижим добре за себе си, организмът ни отвръща със същите грижи и защита. В определени периоди обаче някак не успяваме да си добавим нужните витамини, да намерим време за спорт, да се отървем от досадното тютюнопушене и от злоупотребата с технологиите. И всичко това ни се връща под формата на по-чести боледувания, проблеми с косата и ноктите, че и с кожата, сърцебиене, хронична умора. Най-лесният начин да се справим с това е като подсилим имунната система с имуностимуланти под формата на хранителни добавки и естествени такива от природата. Но както всяко нещо и имуностимулантите имат и ползи, и рискове. Затова нека разберем какви са те:

Доказани ползи от приема на имуностимуланти:

  • Имуностимулантите стимулират имунната система и укрепват нейните функции.
  • Те помагат при възстановителния процес по време на боледуване.
  • Имустимулантите намаляват негативните последствия от прием на антибиотици. Антибиотиците не само убиват бактериите в организма и ни спасяват от страшни болести, но и потискат имунната защита.
  • Повече енергия и жизненост. Имуностимулантите ни правят по-енергични и жизнени – нещо, което е от голямо значение за елиминиране на пролетната умора.
  • Облекчават алергиите и помагат при белодробни заболявания. Алергиите често водят до свръх реакция на имунната система. Противно на общоприетото мислене, че при автоимунни заболявания не трябва да се прилагат имуностимуланти, изследванията показват, че точно те помагат за регулиране на имунитета.
  • По-леко протичане на остри респираторни заболявания. Симптомите са по-поносими и минават по-бързо.
  • Намаляват гинекологичните инфекции и заболяванията на пикочно-половите пътища.

Рискове от приема на имуностимуланти:

  • Правят ви нехайни по отношение на другите начини за засилване на имунитета. Успокоявайки се, че приемате имуностимуланти, не се грижите толкова добре за здравословното си хранене, не спортувате достатъчно и засилвате лошите си навици като тютюнопушене и консумация на вредни храни.
  • Злоупотребявате с употребата на имуностимуланти. Тези продукти, дори да са натурални, не могат да се приемат целогодишно. Организмът има нужда от почивка.
  • Успокоявате се и поемате повече рискове. Дори да знаете, че има риск да се заразите с вирус, не се пазите и ограничавате. Имуностимулантите не са ваксина и не могат да прогонят вируса, те само ви правят по-устойчиви към него. Все още не са измислили вълшебен препарат, който да изгражда щит около вируса.

За да увеличите ползите от приема на имуностимуланти и да намалите рисковете, трябва да се храните добре, да се движите повече и винаги, когато е възможно, да избягвате приема на антибиотици. Понякога те наистина са необходимото зло, но има и много случаи, когато могат да бъдат пропуснати.

Източник: https://shop.4fitness.bg

Назад
Напред