10 факта и мита за развитието на вашето дете

развитие на детето

Ако ставате родител за първи път, вероятно сте склонни да вярвате на всякакви твърдения относно развитието на детето. И това е нормално. Все пак тепърва ще трупате опит и постепенно ще се научите да разграничавате фактите от митовете.

Ето и 10 факта и мита за развитието на вашето дете:

  1. По време на бременността можете да стимулирате развитието на мозъка на вашето бебе с правилно хранене

Факт! Неродените бебета, които получават твърде малко хранителни вещества, показват повече проблеми с поведението и ученето по-късно в живота.

  1. Ако слушате Моцарт по време на бременността, детето ви ще получава по-високи оценки по математика

Мит! По-скоро неговата вродена арифметика води до по-добри оценки по математика, а не музикалните предпочитания на майката.

  1. Когато говорите много на вашето бебе, това ще подобри езиковите му умения

Факт! Вие допълнително подобрявате езиковите умения на вашето дете, когато имитирате звуците и израженията му.

  1. Стресирана бременна жена означава стресирано бебе

Факт! Хормоните на стреса навлизат в мозъка на детето през плацентата. Ако стресът е хроничен и много силен, той може да промени темперамента на нероденото дете. То ще се дразни лесно и утешава трудно. Стресът също така може да възпрепятства двигателните му умения и концентрацията в първите 5 години от живота му.

  1. Можете да направите детето по-умно с най-добрите образователни играчки

Мит! Обикновените играчки също работят добре за това. Детето открива света около себе си в рамките на собствените си умения. Можете да привлечете интереса му с хубава образователна играчка, но тя няма да го направи по-умно.

  1. Скандалите между родителите са лоши за развитието на бебетата и малките деца

Факт! Дори бебетата под 6 месеца се напрягат, когато възрастните се карат. Те може да не разбират за какво става въпрос, но усещат, че нещо не е наред. И това ги изнервя. Ако това се случва често, детето може да има поведенчески проблеми.

  1. Трябва да говорите за емоциите си с детето, за да го предразположите да ви се доверява

Мит! Децата не са готови на истински емоционални разговори до пубертета. Едно малко дете все още не разбира вашите емоции.

  1. Когато постоянно повтаряте на детето, че е умно, то ще стане по-уверено

Мит! Всъщност това е лошо за самочувствието му. Детето, което непрекъснато е хвалено за своята интелигентност, не научава, че успехът може да зависи и от упорития труд.

  1. Гледането на телевизия е лошо

Факт! За всеки час гледане на телевизия от дете под 3-годишна възраст, рискът от проблеми с концентрацията се увеличава с 10%. За децата под 2 години пък изобщо не се препоръчва гледане на телевизия.

  1. Интелигентността може да бъде повлияна

Факт! Наследственото предразположение и разнообразната среда са необходими условия за развитието на интелигентността.

забавление за децата

За да спомогнете за развитието на Вашето дете, можете да потърсите детски център, където заедно с другите деца да се забавлява, учи и развива. Груповите игри са основополагащи за разгръщането на потенциала у децата и са незаменим помощник на родителите. Разгледайте за детски клуб, в който се насърчава ученето, моториката или артистичността на децата.

Назад
Напред