Преход от кърма към домашна храна: Рецепти за 9-месечни бебета

домашна храна за 9 месечно бебе

При въвеждането на твърди храни в режима на хранене на бебето е важно да се фокусирате върху висококачествени, цели храни, които са богати на хранителни вещества. Възрастта около 9 месеца е отличен момент да започнете да представяте разнообразие от зърнени храни, плодове, зеленчуци и месо.
Ето няколко лесни рецепти за здравословни и вкусни храни, подходящи за вашето 9-месечно бебе:

1. Картофено пюре с броколи

Съставки:

  • 1 среден картоф
  • 1 чаша пресен броколи

Приготвяне: Почистете и нарежете картофа на парчета. Варете картофите и броколите до омекване, около 10-15 минути. След това използвайте блендер, за да направите пюре от картофите и броколите. Пюрето може да бъде разредено с малко вода или кърма, ако е прекалено гъсто.

2. Пюре от тиква и ябълка

Съставки:

  • 1 чаша нарязана тиква
  • 1 голяма ябълка

Приготвяне: Почистете и нарежете тиквата и ябълката на кубчета. Варете ги в продължение на около 15 минути или докато не омекнат. Прехвърлете ги в блендер и направете пюре. Ако е необходимо, добавете малко вода или кърма за разреждане.

3. Пюре от грах и моркови

Съставки:

  • 1 чаша зелен грах
  • 2 големи моркова

Приготвяне: Нарежете морковите на кубчета и ги сварете заедно с граха в продължение на около 15 минути. Използайте блендер, за да ги пасирате. Прибавете малко вода или кърма, ако е необходимо.

4. Кашичка от оризови трици

Съставки:

  • 1 чаша оризови трици
  • 2 чаши вода

Приготвяне: Налейте водата в тенджера и докато ври, добавете оризовите трици. След това намалете огъня и оставете да се вари за около 20 минути, докато оризът не абсорбира водата и омекне. Не забравяйте да разбърквате.

При въвеждането на нови храни, винаги следвайте препоръките на педиатъра и внимавайте за признаци на алергия. Не забравяйте, че преходът към домашна храна е процес и всяко дете е индивидуално. Стремете се да представите разнообразие от храни, за да помогнете на вашето бебе да се привикне към различни вкусове и текстури. Успех!

Назад
Напред