5 практични съвета за преместване на детето в самостоятелна стая

детската стая

Преместването на детето от спалнята на родителите в самостоятелна стая е вълнуващ, но едновременно с това и стресиращ процес за двете страни. Малчуганите могат да се почувстват несигурни от тази голяма промяна, а родителите често се питат кога е най-удачният момент да направят тази стъпка и как да постъпят, за да се адаптира детето лесно към новата среда. В следващите редове ще разкрием 5 практични съвета, които ще бъдат от помощ на всички майки и бащи, на които им предстои да отделят детето в самостоятелна стая. Вижте повече:

1. Не пришпорвайте детето

Всяко дете в първите месеци от своето развитие е добре да бъде настанено в стаята на родителите, за да може да получи всички необходими грижи и да бъде под тяхно наблюдение по всяко време. В даден момент обаче, идва време то да се отдели в собствена стая. Според някои експерти, това може да се случи още между 1-3 годишна възраст. Трябва да знаете обаче, че това е много индивидуално и някои деца могат да се почувстват готови в по-късна възраст. Затова не бива да пришпорвате детето.

2. Създайте плавен преход

Постарайте се преходът да бъде плавен и дайте време на детето да свикне. Започнете като първо играете и прекарвате максимално много време в новата му стая. Оставете го да спи в новото легло на обяд, а след това и за една вечер. Ако то се страхува, може да останете първите нощи докато заспи, прочетете му приказва за лека нощ или му разкажете забавна измислена история за малкия смел герой, който се е научил да спи сам. Добра идея е да не нарушавате вече изградените навици и да спазвате режима на сън, който вече е създаден.

3. Направете преместването специално събитие

Ако детето усети тревожността на родителите си, то по всяко вероятност и то ще се притеснява от промяната. По тази причина, постарайте се да успокоите малчугана и да му представите новата стая като нещо изключително вълнуващо и забавно. Подгответе го отрано, разкажете му, че това е стаята на “голямото момче” или “порасналото момиче”. Ако децата са ентусиазирани, това значително ще улесни промяната и за двете страни.

4. Създайте комфортно и уютно пространство

За да свикне по-бързо, детето трябва да хареса новото пространство и да се чувства защитено и спокойно. Най-лесният начин да го направите е като преместите в новата стая някои от любимите играчки, книжки и други познати за детето предмети. Ако то е имало отделно легло в спалнята ви, не бързайте да го подменяте, а го преместете в стаято му, докато малчуганът свикне.

Разбира се, ще имате нужда да вземете и ново обзавеждане за детска стая, за да я превърнете новото пространство в едно прекрасно кътче за игри и забавление, което детето ще хареса. В случай, че имате нужда от вдъхновение за това как да обзаведете детската стая, в тази статия ще откриете някои чудесни съвети:

5. Включете детето активно в процеса

Особено, ако са в по-голяма възраст, включете децата активно в процеса по избор на мебели, килим, подреждането на стая и т.н. Така те ще бъдат много по-развълнувани и ангажирани с преместването. Ако те харесват собствената си стая, може би много по-бързо ще забравят за спалнята на мама и татко и ще предпочетат самостоятелността.

Бъдете търпеливи и не се притеснявайте. С нуждите усилия и достатъчно време, дори и най-упоритото дете ще открие предимствата на това да има своя самостоятелна стая. А ако все още се чудите как точно да обзаведете детската стая виж полезни съвети от специалистите на КАМКО тук – https://www.kamko.bg/kak-da-obzavedem-detska-staq/.

Назад
Напред