Темпове на наддаване на кърмените бебета

наддаване при кърмене

Може да ви се струва странно, но кърмените и хранените с формули бебета имат различни темпове на наддаване.

бебета наддаване при кърмено бебеНе е нужно да ви казваме, че кърменето е по-здравословно за всички бебета, защото е натурално, а не от кутия. Кърмените бебета са и по-слаби, което не е лош признак, напротив – по-здравословно е в дългосрочен план. Ето последователност за наддаване при кърмените бебета:
– Първият месец – 112-200 гр на седмица.
– Първите 6 месеца – половин до един килограм на месец.
– от 6 до годинка – 1/2 кг на месец.
– Бебетата нарастват с около 2-3см на месец през първите 6 месеца ( на дължина) и после около 1-2см на месец от 6-тия до първата годинка.

Едно изследване за растежа на бебета на изкуствено хранени кърмачета и нормално здрави кърмачета.

1992г. Д-р Катрин Дюи от Калифорнийският университет в Дейвис провержда изследване за сравняване моделите на хранене при нормално здрави кърмачета и изкуствено хранени кърмачета. Резултатите са били следните:

– През първите 6 месеца и двете групи растат с приблизителни темпове.
– През 4 и 6 месец, изкуствено хранените бебета наддават по-бързо от кърмените. Но растежа и обиколката на глава са били почти еднакви при двете групи.
– След първите 6 месеца естествено кърмените бебета са били по-слаби. Изкуствено кърмените са наддали с по 500гр повече през първата година.

Какво ни показва това? Че изкуствено кърмените бебета имат задържане на течности и различно разпределение на мазнините в тялото. Заключенията на д-р Катрин показват, че трябват нови стандартизирани таблици за ръст и тегло. Това което нас ни притеснява обаче е, че това е доста старо изследване и никой не е чувал за ново. Храните от тогава вероятно са се променили, така че и резултатите е логично да са съвсем други.

Различни версии на нормалният модел наддаване при бебета.

Не всичко зависи от начина на хранене на бебето. Бебета с различен тип тяло например, дължащо се на наследственост могат да имат различна скорост на метаболизма, което води до различно изгаряне на калориите.

  1. Дълги и слаби бебета – те се класират към хиперметаболитни. Изгарят калориите по-бързо от „пухкавите“ и бебетата „круши“. При тях е нормално да наддават повече на ръст от колкото на тегло.
  2. Бебета ябълки и круши – обратен модел. Наддават повече на тегло от колкото на ръст заради нормалният метаболизъм.

Дори темпераментът играе важна роля при теглото на бебетата.

Спокойните бебета изгарят по-малко калории (от занижена активност например) и затова покачват теглото си по-бързо. Бебетата които не спират да играят, пълзят или да правят каквото и да било е нормално да са по-слаби. Техните калории се изгарят чрез движенията на тялото и когато тялото е по-малко, те се изгарят по-лесно.

Вижте също – 5 лесни рецепти за домашно приготвена храна

Честотата на кърмене също е от значение за растежа.

  • Бебета хранени на поискване с предлагано неограничено количество храна (докато бебето се наяде) растат по-бързо.
  • Бебетата, които спят до майките си и имат лукса от нощно кърмене растат по-бързо.
  • Бебе, продукт на различни системи за трениране – да спят повече нощем, по редки хранения и прочее са склонни да покажат забавен растеж. Ако бебето бъде ограничавано по време на хранене, то получава по-малко мляко с по-малко съдържание на мазнини и калории.

Има и други изследвания, които показват, че кърменото бебе поема по-малко калории и по-малко количество мляко. Това обаче не е проблем за бебето, защото кърменото бебе има способността да саморегулира приема на калории според своите нужди. Все пак майката природа е помислила за всичко. Дори в кърменето на бебе и неговото наддаване по килограми.

Назад
Напред