Защо се прави спермограма?

спермограма

Голям процент от мъжете днес не са запознати със специфичните за техния пол изследвания, свързани с репродуктивните проблеми. Статистическите данни показват, че мъжкият инфертилитет е глобален проблем, който касае голяма част от силния пол, без те дори да подозират за това.

Тук идва проблемът, че много пациенти (мъже) не знаят защо е важно да се подлагат на определени изследвания, и то не само когато има продължителни безрезултатни опити за забременяване.

Какво представлява изследването спермограма?

Спермален анализ или още познат като спермограма е информативно изследване, което дава информация за качеството на и количеството семенната течност. Анализът осведомява за оплодителните способности на мъжа като след определени важни показатели – обем, pH, вискозитет, втечняване, коагулация, външен вид, концентрация и морфология на сперматозоидите.

Има различни видове спермограма, които могат да бъдат насрочени при нужда. Стандартната дава основната и достатъчно изчерпателна информация за диагностициране на пациентите. При основният анализ, ембриолозите се фокусират главно върху установяване на подвижността и концентрацията на сперматозоидите.

Как се извършва спермограма?

Спермограма се извършва чрез отделяне на семенна течност посредством мастурбация. Препоръчва се пробата да се събира на място в лабораторията, като екипа за заведението предоставя стерилен пластмасов съд и специализирано помещение. Другият вариант е придобиване на семенната течност в домашни условия, но тогава тя трябва да бъде съхранена правилно (в стерилен съд, далеч от слънчева светлина и при температура около 20 градуса) и да бъде транспортирана навременно (до 30 минути след еякулация).

Спермалният анализ отнема около 60 минути, в които опитен специалист изследва плазмата със специална апаратура. Резултатите се получават веднага след това и дават изчерпателната информация, нужна на лекуващия лекар. Преди провеждане на изследването всеки пациент трябва да е преминал през определена подготовка.

Каква е подготовката за изследването?

Подготовката за спермограма трябва да започне поне седмица преди самият анализ. Мъжът трябва да премине през период на полово въздържание, който да трае поне 5 – 7 дни, изключвайки дори мастурбацията.

Също така, пациентът не трябва да е боледувал. Препоръчително е да избягва употребата на лекарства, алкохол, добавки или наркотици, тъй като тези субстанции имат негативен ефект върху спермата.

Колко са точни резултатите?

Данните, които дава спермограма са изчерпателни и информативни. Изследването е обстойно и при правилна предварителна подготовка и събиране на пробата, резултатите са надеждни и точни. Анализът дава достатъчно сведения, за да се постави диагноза на пациента.

При съмнения в точността на сперманлния анализ, може да бъде насрочен повторен такъв, разширен или комбиниран с друг вид тест. Последващите изследвания могат да бъдат назначени за периода от около 12 седмици, който се приема като време за лечение.

Все пак, е добре да знаем, че при различните лаборатории, емброилози и техники, получените резултати могат да варират и да се променят и могат да зависят и от моментното състояние на пациента.

Защо се прави спермограма?

Спермограма се препоръчва от специалистите в сферата на репродуктивното здраве при проблеми с оплождането. Това е първото изследване, което се назначава на мъжа в този случай.

Сперматогенезата е процес, който продължава почти през целия живот на мъжа, около 70-80 години. При правилно проведено изследване и незадоволителни резултати, на пациента може да се назначи лечение, а при последващи изследвания – резултатите да са значително подобрени.

Освен мъжкото безплодие, чрез спермограма може да се съди и за други проблеми като инфекции и възпаления в тялото на мъжа. Изследването е задължителна част от пакетите за мъжкото здраве.

Назад
Напред