Пътешествия с бебе в колата: Как да осигурим безопасност и комфорт с подходящо бебешко столче

бебешко столче за кола
Image: 123RF

Помня първото пътуване с нашето слънчице, като че ли беше вчера. Бяхме развълнувани и малко притеснени, защото не знаехме как бебето ще реагира на първото си возене в колата. Но най-важното за нас беше да сме сигурни, че нашето малко съкровище ще бъде напълно защитено по време на пътуването. Това доведе до закупуването и инсталирането на бебешко столче – нещо, което се оказа изключително важно за безопасността на детето.Копиране на HTMLКопиране на текст

Защо осъзнахме, че бебешкото столче е задължително?

Използването на бебешко столче в колата не е просто препоръчително – то е задължително. Според данни от Световната здравна организация, използването на подходящо бебешко столче намалява риска от смърт при катастрофа с до 70% за бебета и с до 54% за малки деца. Тези статистики показват колко критично е правилното използване на столче за безопасността на най-малките пътници в семейните автомобили.

С какво се сблъскахме при избора на най-подходящото бебешко столче?

Изборът на подходящо бебешко столче се оказа сериозно предизвикателство, но е важно да изберете правилното според възрастта, теглото и ръста на вашето дете. За бебета и малки деца на възраст от раждането до около 4 години има специални столчета за кола 0-18, които могат да се монтират както в посока, обратна на движението (за новородени и по-малки бебета), така и в посока на движението (за по-големи деца). 0-18 се има предвид до 18 кг. Тези столчета често предлагат допълнителна защита за главата и шията на бебето, което е особено важно в случай на удар. С много проучвания и въпроси към приятели и познати, стигнахме до извода, че те са многофункционални и икономични, тъй като могат да се използват по-дълго време, адаптирайки се към растежа на детето.

Монтаж на бебешкото столче: не е трудно

Правилното поставяне на бебешкото столче е от съществено значение за неговата ефективност. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

 1. Важно – винаги четете инструкциите: информацията е необходима, за да си спестите главоболия.
 2. Избор на подходящото място: Най-безопасното място за бебешкото столче е на задната седалка, обикновено зад пътническото място
 3. Закрепете здраво: Използвайте системата ISOFIX или колана на колата, за да захванете столчето стабилно.
 4. Проверете стабилността: Столчето не трябва да се мърда повече от 2 см в която и да е посока.
 5. Затегнете коланите: Уверете се, че коланите на столчето са правилно регулирани и прилягащи плътно на бебето.

Преглед на различни модели бебешки столчета

На пазара има много различни модели бебешки столчета. Ето няколко популярни модела и техните характеристики:

 • Детско столче за кола Britax Romer – Dualfix 5Z с Flex 5Z Base: Подходящо за деца от 3 до 48 месеца, с допълнителна защита от странични удари.
 • Cybex Sirona S i-Size: Може да се завърта на 360 градуса, което улеснява поставянето на бебето в столчето.
 • Nuna i-Size PRYM: Комбинира комфорт и безопасност, с възможност за регулиране на положението на седалката.

Какво може да забравите, ако не си направите списък за проверка преди пътуване?

Преди всяко пътуване, проверете следните неща:

 1. Стабилност на столчето: Уверете се, че столчето е здраво закрепено.
 2. Регулиране на коланите: Проверете дали коланите са правилно регулирани и плътно прилягащи.
 3. Комфорт на малкия пътник: Уверете се, че на детето е удобно настанено и няма никакви излишни стягания, натиск или нещо, което го дразни.
 4. Състояние на столчето: Проверете дали няма видими повреди по столчето.

Защото е важно!

Безопасността на нашите деца трябва винаги да бъде на първо място. Прегледайте хубаво своите бебешки столчета, следвайте инструкциите за тяхната поддръжка и винаги, абсолютно винаги ги проверявайте преди пътуване.

Пътуването с бебе може да бъде предизвикателство, но с правилното бебешко столче и спазването на необходимите мерки за безопасност, можем да се успокоим, че сме направили всичко по силите си, децата да бъдат защитени по време на всяко пътуване.

На добър път!

Назад