Лошите хигиенни навици, за които не си даваме сметка

хигиенни навици

Хавлията за баня се превръща в развъдник на бактерии, мухъл и гъбички само след 2,3 дни употреба. Термосите и бутилките за многократна употреба могат да бъдат опасни, ако не се мият всеки ден.

Всички сме запознати с основните хигиенни навици, но някои неща от ежедневието могат сериозно да подкопаят здравето на всички членове в семейството ни.

Ето и кои лоши хигиенни навици е добре да преустановите още сега:

  1. Използването на мобилния телефон в тоалетната

Повечето хора го правят, но това наистина не е добра идея. По този начин замърсявате мобилния си телефон и полепналите по него бактерии лесно се пренасят по ръцете и лицето ви.

Ето защо е важно да почиствате телефона си и след използването му навън, особено в грипния сезон.

  1. Споделяте личните си принадлежности с други хора от домакинството

Кожните инфекции лесно могат да бъдат предадени от човек на човек при използването на общи самобръсначки, епилатори, пинсети, нокторезачки, пили и прочее.

четка за зъби
  1. Миете си зъбите само сутрин и вечер

Хубаво е да мием зъбите си след всяко хранене и то в продължение на 2 минути. Ако сме в движение и нямаме тази възможност, има продукти за устна хигиена, за които не ни трябва четка за зъби.

  1. Не сменяте често хавлиените кърпи

Влажната среда благоприятства развитието на микроорганизми и така кърпите се превръщат в развъдник на бактерии, мухъл и гъбички след 2,3 дни употреба. Хубаво е да ги сменяте максимум на 4 дни.

Кърпата или халата за след душ пък изкарвайте на проветриво място след всяка употреба.

  1. Не сменяте често домакинската гъба

И тя по същия начин, като кърпите, е магнит за микроорганизми. Сменяйте ги често или ги преварявайте в гореща вода.

  1. Не сменяте често спалното бельо

Най-често трябва да сменяте калъфката на възглавницата, особено ако имате алергия. Спалното бельо като цяло трябва да се сменя всяка седмица.

Назад
Напред