Привидно безобидни неща, които могат да навредят на бебетата

опасности за бебето

Ежедневно се сблъскваме с редица ситуации, които биха могли да бъдат потенциално опасни за едно бебе. Разбира се, това не трябва да ни превръща в параноици. Но тъй като отглеждането на едно дете може да бъде истинско приключение, е хубаво да знаем с кои наши навици несъзнателно му вредим.

Бебетата са особено уязвими и изцяло зависими от нас. Всеки родител преценява сам за себе си кое е добро за неговото дете, и кое – не е. Въпреки това, има някои често срещани неща, с които можем да навредим, без да искаме.

Нека видим кои са те:

  1. Даваме на бебето мобилния си телефон

Понякога за да успокоим бебето слагаме мобилния телефон в скута му и му пускаме любимата песничка. И, да, това наистина върши работа! За съжаление обаче изобщо не е полезно.

Смартфонът ви излъчва радиация, макар и в контролирани нива. Честото му използване от едно малко дете, би могло да има негативни последици в сферата на неврологичните заболявания, да доведе до психологически зависимости и поведенчески проблеми.

  1. Плодов сок вместо вода

Прясно изцеденият сок е чудесен наистина, но не и болшинството готови плодови напитки. А дори и той не може да замести водата. В много детски сокчета има съставки, които са всичко друго но не и полезни.

  1. Прекалено дебело облекло

Младите майки се страхуват бебето да не настине и често го обличат с прекалено много дрехи. Педиатрите не случайно съветват да обличаме децата така, както и себе си според сезона. Бебетата бързо се претоплят, тъй като не могат да регулират своята температура.

  1. Облизване на биберона от някой възрастен

Бебетата обичат своите залъгалки, но също така обичат и да ги изпускат на пода. И когато сте навън, това може да се окаже доста неприятно. Ето защо понякога майките облизват биберона, за да го „изчистят” и го връщат на бебето. Това обаче може да бъде потенциално опасно и за бебето, и за вас.

  1. Дребни играчки в кошарата

Бебетата изследват всички предмети, като ги „опитват” на вкус. И ако те са достатъчно дребни, за да ги глътнат, това може да доведе до инцидент.

  1. Много възглавници в детското легло

Те могат да задушат бебето, затова бъдете особено внимателни. Няма нужда от много възглавници. Един обиколник е напълно достатъчен.

  1. Твърде горещо мляко

Ако бебето е болно, горещото мляко няма да му помогне. Напротив – то лесно ще се изгори. Винаги опитвайте млякото на ръката си и ако трябва го охладете.

Назад
Напред