Какво трябва да знаем за новороденото

новородено бебе

Появата на бебе е радостно събитие за цялото семейство. След като 9-месечното очакване приключи, идва ред и на същинските грижи, на които родителите предстои да се посветят. Отглеждането на новороденото включва извършването на някои покупки, които е добре да направим още преди раждането. Така ще сме напълно подготвени за гледането на малкото момче или момиче, в чиито невинни очи ще откриваме целия свят.

Какво включва грижата за новороденото

Baby.bg

Нормално е да получаваме съвети от близки, приятели и познати за това как да се грижим за малкото бебе. Освен от “първо лице” насоки можем да открием и в интернет, където информацията е необятна. Експерти споделят своя опит с родителите, на които им предстои най-важната мисия в живота, а именно родителството. Ето какво е важно да знаем за отглеждането на новороденото:

  • няма нищо по-добро от кърменето – много майки се колебаят дали да кърмят, или да започнат директно с адаптирано мляко. Тук е добре да се каже, че здравните ползи за бебето са в пъти повече, когато то е на естествено хранене – развива по-добър имунитет;
  • повиването е отново “на мода” – за него е доказано, че има силно успокояващ ефект върху новороденото, което в утробата е било свито. Заменете го с носене в слинг, за да усеща топлината на майката или бащата;
  • позата за сън е много важна – настрани или по гръб – това е въпрос, който все още подлежи на уточнение. Ако сте решили да заложите на страничната поза за сън, трябва да редувате ляво и дясно. Главата на спящите по гръб бебета трябва да е настрани, за да се избегне задавяне;
  • общуването помага за развитието – то започва още по време на бременността, когато бебето свиква с гласа на майка си. След раждането то може да го разпознава, което помага за успокояването му.

Не можем да научим всичко за отглеждането на новороденото за месец-два. Този процес е далеч по-дълъг и сложен, като всеки ден е възможно да се информираме за нещо ново.

Кога да започнем с подготовката за неговото посрещане

Това е въпрос на лична гледна точка. Някои родители се заемат с приготовленията по посрещането на новороденото още през осмия или деветия месец от бременността, докато други предпочитат да мине раждането, че да купят необходимите неща. От онлайн бебешки магазин Baby.bg споделят, че сред задължителните покупки е детската количка, столчето за кола, кошарата, бебешките дрешки, помпата за кърма и стерилизаторът. Хигиенните средства и шишетата за хранене са също част от артикулите, които е нужно да си набавим преди или след раждането.

Назад
Напред