Какво да направите, ако сте хванали детето си да краде?

детето краде

До 3-годишна възраст децата все още не разбират какво означава „мое” и „твое”. Те харесват нещо и просто го взимат. След тази възраст обаче всяко дете осъзнава концепцията за собственост и ако посяга към чужда вещ, то съвсем не е случайно.

Защо децата крадат?

Има няколко причини за това и е важно да се открие точната. Едно дете може да краде, защото не разполага с финансови възможности, защото иска да привлече вниманието на родителите си, за да си отмъсти на някого, от гняв, ревност или просто защото се е изкушило.

Възможно е и за да се докаже пред приятелите си – защото те го карат, или за да им покаже, че не го е страх.

В повечето случаи причините са повече от една, особено ако не е единичен случай.

И така, какво да направите, ако сте хванали детето си да краде?

За да не се случва отново и отново, родителите трябва да реагират възможно най-бързо.

  1. Подобрете връзката си с детето

Може би детето ви не чувства вашата любов, защото сте твърди заети? Обърнете повече внимание на отношенията ви и общувайте ежедневно. Обяснете, че за вас лошата му постъпка е нещо сериозно и не желаете това да се случва отново.

Важно е да не обвинявате и сочите с пръст, особено ако детето е под 10-годишна възраст. Бъдете приятели и се фокусирайте върху приятелството в отношенията ви.

  1. Не наказвайте

Наказанията рядко дават резултати. По-вероятно е те да влошат нещата. И в никакъв случай не предсказвайте, че детето ви ще стане крадец.

  1. Обяснете какво е лошото в една кражба

Обяснете на детето, че в една кражба винаги има жертва и извършител. Човекът, в ролята на жертва, се чувства предаден, особено ако е близък. Най-малкото заради кражбата детето ще загуби доверието на близките си хора.

  1. Поправете стореното

Ако детето ви е взело чужда вещ, задължително я върнете. Детето не трябва да спечели от кражбата, защото това може да го тласне към нова лоша постъпка.

  1. Попитайте детето защо го прави

Заедно открийте истинските причини зад лошото му поведение. Помогнете му да открие проблема и заедно намерете решение.

Назад
Напред