Как да обзаведете кухня, в която ще готвите с удоволствие

обзавеждане на кухня

Готвенето може да се превърне в забавление и приятно прекарано време със семейство и приятели, когато вашата кухня е обзаведена удобно и с вкус. Само кухня, която е подредена и приветлива ще привлече и помагачи, които да се включат с желание в приготвянето на храната. Какво трябва да предвидите, когато обзавеждате вашата кухня, за да се превърне тя в сърцето на дома?

Удобното разположение е важно за всички кухни

Първото и най-важно предназначение на една кухня е в нея да може бързо и лесно да се приготвя храна за цялото семейство. От решаващо значение е уредите, които най-често се използват в готвенето – хладилник, мивка и печка, да са разположени в непосредствена близост и безпрепятствено да се достига от единия до другия. За ъглови кухни или кухни, които разполагат с достатъчно ширина, най-удобно е оформянето на работен триъгълник. Когато трябва да превърнете в кухня дълго и тясно помещение, най-доброто решение е да подредите важните уреди за готвене на едната стена, на близко разстояние един от друг. Предвидете достатъчно плотове за готвене и свободно пространство за преминаване в кухнята, когато искате да включите и помагачи в готвенето.

Осигурете си необходимите шкафове, за да е вашата кухня винаги подредена

Едно кухня изглежда добре само когато всяко нещо е на мястото си и плотовете не са засипани с излишни съдове и уреди. Достатъчното шкафове, в които да складирате в строен ред всичко, което не използвате в момента, са задължително условие за приветлива и удобна кухня. Разнообразието от цветове, материали и дизайн е голямо, изберете тези, които най-добре ще паснат, както на вашия стил и естетически предпочитания, така и на архитектурните особености на помещението, определено за кухня във вашия дом.

Осветлението е от първостепенно значение във всяка кухня

За да е приветлива и комфортна една кухня, тя трябва да е добре осветена. Идеалният вариант е още при проектирането да се предвиди голям прозорец, който да допуска естествена светлина в помещението. Ако това не е така, ще трябва да помислите за различни тънкости, с които да увеличите притока на светлина във вашата кухня. Огледалните и метални повърхности са добро решение, тъй като пречупват и разпространяват светлината. Поставете допълнително осветление навсякъде, където е нужно – хладилник, шкафове, мивка, плотове за готвене. Не забравяйте и свещите в къта за хранене – те придават уют и класа на всички кухни.

Декорацията ще придаде индивидуалност на вашата кухня

Съвременната тенденция е модерните кухни да не са просто място за готвене, а уютно пространство, в което с удоволствие се събират семейство и приятели – както, за да приготвят заедно храна, така и, за да ѝ се насладят край трапезата. Подберете подходяща декорация, която ще превърне вашата кухня в специално кътче, пропито с вашата характерна индивидуалност и стил. Статуетки от устойчиви материали, цветни гоблени, красиви съдове, малки цветя и билки в кокетни саксийки – всичко е във ваши ръце. Дайте полет на фантазията си и превърнете вашата кухня в истинско бижу, с което да се гордеете и в което с желание да прекарвате приятно време с близките си хора.

Назад
Напред