Фетална морфология за бременни

фетална морфология

Какво е фетална морфология?

Фетална морфология представлява високоспециализирано ултразвуково изследване на структурата и функционалното състояние на всички органи и системи на плода, за да се отхвърлят евентуални отклонения от очакваното развитие и да се потвърди, че бременността се развива нормално.

Защо се прави?

Изследването се прави, за да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късен етап от бременността. Н е всички аномалии могат да бъдат визуализирани с помощта на ехограф. По време на прегледа се търсят маркери за хромозомни болести, като например недоразвито носна кост, нухална гънка над 6 милиметра, разширени мозъчни вентрикули, къса раменна или бедрена кост, сърдечни аномалии и други. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, пъпната връв, плацентата, околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на фетоса.

Какво мога да науча за бебето от морфологията?

Има три етапа на фетална морфология. При ранна (първи етап) фетална морфология (11-14 гестационна седмица) се определя срокът на бременността и вероятните термини, едноплодна или многоплодна бременност, сърдечна дейност на плода, измерва се главично-седалищна дължина, оглеждат се орбитите, предната коремна стена, стомах, пикочен мехур и крайници. При втората фетална морфология (20-24 гестационна седмица) се оглеждат всички системи и органи на плода- череп, мозък, гръбначен стълб, сърце, бели дробове, предна коремна стена, бъбреци, пикочен мехур, горни и долни крайници. Прави се и ехографски скрининг за хромозомни аномалии. При (трета) късна фетална морфология (30-32 гестационна седмица) се прави преценка на правилното разположени на органите на плода, оценява се растежа и развитието, позицията, наличието на аномалии.

Кога е най-добре да се направи фетална морфология?

Препоръчително е прегледът „метална морфология“ да се извърши три пъти през бременността- между 11-14 (ранна), 20-24 и 30-32 (късна) гестационна седмица. Целта на ранната фетална морфология е да предостави информация за евентуално наличие на големи анатомични дефекти, които биха били несъвместими с нормалния живот и развитие. При втората фетална морфология, органите на бебето са достатъчно развити, а размерите им позволяват задълбочено изследване на тяхното устройство и функция. Полът се определя на 100%. Последната (късна) фетална морфология е от голямо значение. Започва и проследяването на състоянието на бебето, посредством Доплерово изследване на кръвотока в мозъка, сърцето и пъпната връв.

Как протича прегледа?

Изследването се извършва при празен пикочен мехур, обикновено трансабдоминално, при нужда и трансвагинално, като целта е оценка на всички структури и ключови маркери. Трябва да се направи при опитен ехографист с добър ултразвуков апарат, с който се получават различни срезове и могат да се разгледат детайлно органите на растящото бебе. Продължителността на изследването е между 20 и 40 минути.

Как да се подготвя за фетална морфология?

Ултразвуковите вълни се разпространяват много по-добре в течности отколкото в тъкани. Пълният пикочен мехур играе ролята на „воден прозорец“ и подобрява картината в ранните етапи на бременността. Също така, към термина на раждане, пълният пикочен мехур избутва по-високо, над таза главичката на бебето и позволява да се види лицето. Затова е препоръчително, час преди изследването, да се изпие един литър течност и да не уринирате.

Назад
Напред