Използване на етерични масла по време на бременност и кърмене

етерични масла при бременност

Етеричните масла могат да бъдат полезни за създаване на здраво тяло, поддържайки имунната система, успокояващи чувството на дискомфорт и др. Поради тези мощни ползи, етеричните масла са полезни и ефективни по време на всяка фаза от живота – дори по време на бременност. Като следвате правилните указания за безопасност, можете да се чувствате уверени в използването на етеричните масла по време на бременност.

В този период, тялото преминава през голямо разнообразие от трансформации. Тези промени често носят чувство на дискомфорт и чувствителност в цялото тяло. Докато всяка бременност е по-различна, целта е да се подкрепи здравословната, правилна функция на цялото тяло. Наред с доброто хранене и редовните упражнения могат да се използват етерични масла, за да се подпомогне поддържането на здраво тяло и здраво бебе.

Безопасно ли е да се използват етерични масла по време на бременност?

Поради етичния въпрос за тестване на бъдещите майки, има ограничени клинични проучвания, насочени към безопасността на етеричните масла по време на бременност. Въпреки това, можем да разчитаме на историята на безопасната употреба, за да определим кои етерични масла да използваме в този период. Важно е да запомните, че по време на бременност не е необичайно жената да бъде чувствителна към етерични масла. Поради тази чувствителност и всички промени, които настъпват в организма, е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла.

Говорете с Вашия лекар за използването на етерични масла по време на бременност

Дори ако сте използвали етерични масла преди това без проблем, вие все пак трябва да информирате Вашия лекар за всички етерични масла, които планирате да използвате по време на бременност и при кърмене. Вашият лекар познава вас, вашите специфични здравословни проблеми и вашето състояние, следователно, трябва да е наясно с всичко, което ще използвате – етерични масла, козметика и добавки, които планирате да използвате в този деликатен период от вашият живот. Тъй като всяка бременност е различна, Вашият лекар е най-добрият избор за изработка на план за лечение и определяне на това, което е от съществено значение. Той може да Ви даде добра идея какво да избягвате и да ви обърне внимание на всички мерки за безопасност, които трябва да се вземете въз основа на вашето лично здраве и здравето на вашето бъдещо бебе.

Други указания за безопасност и използване на етерични масла, по време на бременност

Както бе споменато, не е необичайно бременните жени да изпитват повишена чувствителност към етеричните масла. Може да помислете за адаптиране на количеството масло, което използвате или прилагане на различен метод на употреба на етеричните масла, за да понижите всяка чувствителност, която възниква. Също така е важно да запомните, че не всички етерични масла са еднакви. От решаващо значение е да използвате чисти етерични масла.

В периодът в който във вас расте нов живот вие бихте искали маслата които използвате да не съдържат токсини и замърсители. Когато се използват по подходящ начин, чистите, висококачествени етеричните масла са безопасен вариант за решаване на здравословни неразположения по време на бременност и кърмене.

Етерични масла при сутрешно гадене и повръщане

 • Ментовото масло и маслото от кардамон могат да облекчат стомашните разстройства, когато се приемат във веджи капсули или се добавят към вода.
 • Маслото от джинджифил може да помогне за намаляване на сутрешното гадене, когато се приема вътрешно.
 • Сладката мента предлага много от ползите на ментовото масло, но служи като по-мек вариант за подпомагане на чувствителността или стомашното разстройство, което се случва по време на бременност.
 • Етеричната храносмилателна смес DigestZen® осигурява здравословен, естествен начин за успокояване на разстроен стомах.

Етерични масла при киселини

Когато имате киселини по време на бременност, може да е полезно да използвате продукти, които балансират киселинните нива в стомаха. Таблетките за дъвчене DigestTab® съдържат етеричната смес DigestZen, която притежава поддържащи храносмилането масла и има киселинно-неутрализиращи ползи произлизащи от калциевия карбонат. Калциевият карбонат помага за поддържане на баланса на стомашната киселина, за да ви помогне да се справите с дискомфорта, който идва от киселини и лошо храносмилане.

Етерични масла при бременност и дискомфорт в кръста

Масажирането на успокояващи етерични смеси в долната част на гърба може да бъде полезно, когато изпитвате дискомфорт. Когато възникне болка и тежест в краката или стъпалата, масажирането с AromaTouch® на мястото на проблема, може да помогне за бързото облекчение на неразположението.

Етерични масла за спокоен сън:

 • Поставете няколко капки етерично масло върху одеялото или възглавницата си през нощта.
 • Дифузирайте успокояващи етерични масла за 30 минути преди лягане.
 • Добавете една до две капки лавандулово масло в чаша гореща вода за релаксиращ чай, който може да ви помогне да се отпуснете преди лягане.

Етерични масла за красива кожа по време на бременност

Тялото на бременната жена непрекъснато се променя и това включва промени в кожата. Тъй като тялото работи, за да запази растящият плод, кожата често може да стане опъната и сърбяща. Друго предизвикателство, което много жени изпитват по време на бременност, е увеличаването на производството на мазнини на кожата. За щастие, много етерични масла могат да помогнат за намаляване на появата на мазна кожа, намаляване на появата на петна и разкрасяване на кожата.

 • Масло от тамян: То има успокояващи и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при болки и умора по време на бременността.
 • Масло от грейпфрут: Това масло може да помогне за подобряване на настроението и да се бори с умората, които често са проблеми по време на бременността.
 • Масло от безсмъртниче: Това масло е известно със своите възстановяващи свойства и може да помогне при обриви и стрии, които са общи при бременни жени.

Ето една базова идея за рецепта, включваща тези масла:

Съставки:

 • 10 капки масло от тамян Дотера
 • 10 капки масло от грейпфрут Дотера
 • 10 капки масло от безсмъртниче Дотера
 • 100 ml базово масло (като сладък бадем, кокосово масло или жожоба) Woodenspoon

Начин на приготвяне: Изберете подходящо базово масло според вашата кожа. Сладкият бадем е идеален за суха кожа, жожобата е добра за нормална до мазна кожа, а кокосовото масло е подходящо за всички типове кожа.

В една тъмна стъклена бутилка смесете базовото масло с етеричните масла.

Затворете бутилката и разклатете добре, за да се смесят маслата.

Можете да използвате маслото върху кожата си след душ, като се уверите, че сте направили първо тест за алергия.

Назад
Напред