8 изненадващи съвета за безопасност по време на лятната ваканция

ваканция

Слънцезащитен крем, дезинфектант, спрей против комари – все важни неща, които обаче далеч не са всичко, за което да помислим преди лятната почивка. Винаги забравяме нещо важно, а ако сме и с децата, неприятните изненади могат да бъдат десетки.

8 изненадващи съвета за безопасност по време на лятната ваканция:

1. Удавянето е тихо

Всички си мислят, че когато хората се давят, те викат, плискат и ръкомахат за помощ. Да, виждали сме го във филмите, вероятно понякога се случва и в реалността, но не толкова често, колкото смятаме. Истината е, че много от давещите се губят способността да викат от изтощение, шок и паника. Това означава, че не трябва да разчитаме на другите да ни спасят, а да подхождаме внимателно към своята безопасност в морето.

2. Бъдете на една ръка разстояние от малкото си дете в басейна

Басейнът може да представлява особена опасност за децата до 4-5 години, а не рядко и за по-големите. Понякога се разсейваме от горещината, посягаме към напитката или телефона и смятаме, че нищо лошо не би могло да се случи. На фона на всеобщия хаос обаче бедите стават за миг.

Препоръчително е винаги да бъдете на една ръка разстояние от малкото си дете в басейна и да сте фокусирани върху него.

3. Съобразете се с ограниченията на автомобила

Независимо дали сте наели кола под наем, или използвате своята собствена, трябва да съобразите багажа с нейните възможности. Не претоварвайте автомобила излишно. Ако смятате да използвате агенция за коли под наем, потърсете автомобил, който отговаря на вашите нужди.

4. Не се доверявайте сляпо на GPS-а

GPS-ът може да много удобен, но не му се доверявайте на 100%. В противен случай може да поемете излишни рискове и да се окажете насред нищото с празен резервоар. Един от най-важните съвети по време на пътуване е винаги да имате резервен план.

5. Пазете се от дивата природа

Къмпингите са страхотни наистина и много хора ги предпочитат, но те също така крият и рискове. Не забравяйте за насекомите, някои от които далеч не са безобидни. Пазете се и от кърлежите, защото те разпространяват над 14 болести, включително лаймска болест.

6. Не оставяйте детето само в горещия автомобил

Понякога е изкушаващо да оставим детето само в колата, докато си свършим работата, особено ако спи, но това може да бъде опасно. Топлинният удар може да бъде фатален при децата.

7. Осигурете безопасност и на домашните любимци

Подобно на малките деца, домашните любимци са уязвими към горещината в автомобила. Помислете как да ги охладите, ако ще пътувате дълго, а не можете да разчитате на климатика в колата. Ако наемате кола под наем, изпробвайте климатика, преди да потеглите. Интересувайте се дали работи добре при наемането на автомобила.

8. Подсигурете се за спешни медицински ситуации

Вземете със себе си лекарства за сваляне на температура, обезболяващи, активен въглен, който може да ви бъде много полезен при хранителни отравяния. Добре е да имате и комплект за рани, включващ спрей за дезинфекция, лепенки, бинт.

Лятната почивка е едно от най-вълнуващите събития през годината, затова е добре да не я помрачаваме с лоша организация, инциденти и грешки. Помислете за основните неща, за да си осигурите спокойствие и комфорт.

Назад
Напред