10 супер храни за бебешките пръстчета

бебешки суперхрани

Дори идеята да не ви харесва особено, всяко дете трябва да премине през фаза, в която да яде с ръце. Това е изключително полезен опит за него, като го учи да усеща различни текстури, вкусове, аромати и същевременно развива двигателната му активност.

Можете да започнете да предлагате подобни храни още в самото начало на захранването на бебето, към седмия му месец. Сервирайте в красива и безопасна бебешка чинийка. Оставяйте го да се учи да взема с пръсти, да пъха в устата, да дъвче (доколкото може) и да гълта.

Имайте предвид обаче, че трябва да подбирате само въведени храни, които са меки, малки и лесни за дъвчене. И не бива да го оставяте никога само.

Предлагаме ви 10 от най-добрите ястия за бебешки пръстчета. Те са вкусни, здравословни и безопасни, дори ако в малката уста все още няма зъбки.

1. Сухи екструдирани храни.

Това са царевични/пшенични пръчици или зърнени закуски в различни форми, стига в тях да няма ядки и сухи плодове. Топчета, кръгчета, мидички – формата няма значение. Важно е само да внимавате дали съставът е подходящ за вашето бебе.

2. Хляб.

Може да предложите малки парченца мек хляб. Махнете хрупкавите или жилави кори и нарежете до подходящи размери.

3. Бебешки бисквитки.

Има специални бебешки бисквитки, които са меки и се разтварят наистина бързо само от слюнка. Ако ви се сторят големи, начупете ги на по-малки късчета.

4. Авокадо.

Авокадото е страхотен, вкусен и здравословен плод, който можете да предложите и на бебе без зъби. Е, може да си поомаже лицето и лигавника, но какво пък, тъкмо ще имате смешни снимки за спомен.

5. Меки плодове.

Освен авокадо, можете да предлагате и други меки плодове. Банани, праскови, диня, пъпеш, нарязани на малки късчета в бебешка чинийка, ще свършат добра работа. А и са толкова вкусни, че бебето със сигурност ще ги обикне.

6. Паста.

Изберете макаронени изделия с подходящ размер – например мидички или нарязани спиралки. Дори вие да ги обичате ал денте, за бебето ги сварете наистина добре. Трябва да са меки и сочни. Първоначално сервирайте пастата просто сварена, а по-нататък може да добавите малко зехтин или доматен сос.

7. Тофу.

Без значение дали е сготвено или сушено, тофуто е чудесен източник на протеини. Изберете тофу, което е меко, за да не се налага да се дъвче, но не чак толкова, че да се разпадне в пръстчетата на бебето.

8. Варени зеленчуци.

Варените зеленчуци са прекрасна храна за бебета. За да съхраните възможно най-добре полезните им вещества, гответе ги на пара. Така ще останат и една идея по-стегнати, точно подходящи за неумели ръчички. Като за начало предложете сладък картоф, морков, броколи, карфиол или цвекло.

9. Сирене.

Ако бебето няма алергия към млечни продукти, можете да му предложите парченца обезсолено сирене. Огледайте се за вид с подходяща за вашето бебе текстура.

10. Домашни кексчета.

Купените в магазина сладкиши съвсем не са добра идея за бебето, но можете да му приготвите у дома здравословни и вкусни кексчета. Използвайте пълнозърнесто брашно, подсладете с ябълково пюре, вместо захар, добавене пюре от банан и други подходящи продукти. След като са готови, нарежете на малки късчета, удобни за малките пръстчета.

И накрая: не забравяйте да се снабдите с много, ама наистина много бебешки лигавничета. Ще са ви нужни, но си струва! Огледайте предложенията в магазин „Комсед”, където има наистина уникални и изключително удобни модели.

Image credit:  https://unsplash.com/@kazuend

Назад
Напред