10 симптома, които застрашават здравето на вашето бебе

бебе

Незначителните здравословни проблеми, като например счупено коляно, кихане и кашлица или лека треска, не са проблем. Това не означава, че трябва да ги игнорирате или да пропуснете посещението при лекаря. Понякога е трудно да се определят, какви признаци и симптоми изискват да се обадите на лекар.

Ето 10 симптома, които застрашават здравето на децата.

1. Висока температура

Високата температура може да показва сериозно заболяване или такова, което изисква лечение. За дете от 3 до 6 месеца се счита, че високата температура е над 38 С. За деца над 6 месечина възраст, най-често за висока температура се смята тази около 39 С.

Ако треската на вашето дете продължава няколко дни, трябва да се допитате до лекар. Навременната диагноза и лечение могат да предотвратят усложнения и дори смърт при деца.

2. Изключителна жажда

Ако детето ви внезапно поиска да пие повече вода, особено през нощта, незабавно трябва да го заведете на лекар. Диабет тип 1 може да се развие при деца на възраст под 20 години, а прекомерната жажда е един от основните признаци за това.

3. Затруднено дишане

Затрудненото дишане, особено по време на игра или тренировка, е проблем. Ако по време на издишването се чуе ясно свистещ звук, това може да е признак за астма. Ако дихателните проблеми са придружени от син оттенък по устните, това е признак за бронхит. Ако забележите, в детето, че има затруднено дишане, незабавно се свържете с вашия педиатър.

4. Продължителна коремна болка

Децата често изпитват болки в стомаха. Понякога са истински, а понякога са причина да напуснат училище. Проблем е и трябва да се вземат на сериозно:

  • Ако детето се оплаква от нея няколко пъти седмично;
  • Ако болката е в долната дясна страна и е придружена от повръщане, диария и болезненост при докосване. Това може да са признаци на апендицит.

5. Болка по време на уриниране

Ако детето изпитва болка при уриниране, това може да е инфекция в пикочните канали. Болката при уриниране може да е предизвикана от дразнене или увреждане на гениталиите.

6. Прекомерна умора

Ако детето има симптоми на умора или няма енергията, която обикновено го затрупва, това е знак, че здравето му не е наред. Съществуват няколко причини за екстремна умора. Такива са нездравословни хранителни навици, липса на сън, заседнал начин на живот. Сериозни могат да се окажат проблеми с бъбреците, сърцето, анемия, алергии, депресии, вирусни инфекции и имунни разстройства, дори рак. Важно е, да се допитате до лекар, за да узнаете, от какво се появява умората и какво лечение е нужно.

7. Повръщане

Това може да е резултат от твърде много кашлица, прекалено плачене, прекалено ядене или проблеми със стомаха. Освен това, ако детето повръща кръв, спешно потърсете медицинска помощ. Така, ще изключите живото застрашаващо състояние, като например запушено черво.

8. Подуване на лицето

Отокът на лицето е сигнал за алергична реакция. Такава, може да бъде изключително тежка. Най-често такива са ухапвания от насекоми или хранителни алергии. Те могат да прогресират до живото застрашаваща анафилаксия. Това е друг здравословен проблем, който налага необходимостта от спешна медицинска помощ.

9. Сини устни

Ако детето пребледнее, а устните му посинеят, след хранене, купа с боровинки, къпини или сини сливи, не са проблем. Но ако устните на детето са сини, без известна причина, това може да е признак на цианоза. Цианозата се причинява от липса на кислород в кръвта или недостатъчно кръвообращение. Сини устни може да са признак за пневмония, сърдечно заболяване, астма или други състояния. Всяко от тях може да затруднява дишането.

10. Силни обриви

Обривът е много често явление при деца и обикновено не предизвиква безпокойство. Ако забележите силен обрив по тялото на бебето, който е придружен от други симптоми, като повръщане, треска, хрипове, проблеми с преглъщането, коремна болка или задух. Това може да е анафилактична реакция, която е живото опасно състояние. В тези случаи незабавно посетете лекар.

Назад
Напред