Няколко съвета за по-добри родители

родители с бебе

Съвременния свят  е донесъл много улеснения за родителите, но заедно с тях идват и много предизвикателства. Работата и личния живот се смесват все повече с помощта на технологиите, и съвместяването на двете става все по-трудно.

Независимо дали отглеждате сами своето дете, или разчитате на детегледачка за тази цел, има няколко основни постулати за родителството, които трябва да знаете.

Забавете ритъма

Забързаното ежедневие на възрастните невинаги може да бъде в унисон със спокойното темпо на детството.

„Децата „живеят“ с по-бавни темпове“, а родителите трябва да се опитат да напаснат своя живот към този темп, е мнението, споделяно от много експерти. Чрез определяне на специално време за малките неща, като например ритуал преди лягане или пътуване заедно до магазина, родителите могат да превърнат някои задължения в по-качествено прекарано време с децата си.

Ограничете разсейването

Проверявате ли мейла си и преглеждате ли профила си в социалните мрежи, докато прекарвате време с децата си?

Не го правете!

Трудно е да бъдеш наистина ангажиран с децата си, ако си разсеян от куп други неща. А това „разсеяно“ присъствие може да окаже влияние върху децата, които може да се чувстват като че ли не сте там с тях, когато вниманието ви е разделено.

Децата не се нуждаят от вниманието на родителите си 24/7 и 100 процента от времето. Но когато децата ви се нуждаят от цялото ви внимание, трябва да го дадете на тях без никакви изключения.

Бъдете учтиви

Искате ли да отглеждате учтиви деца? Опитайте се да включите думите „моля“ и „благодаря ви“ към собствения си речник. Децата се учат как да взаимодействат с другите главно, като наблюдават как възрастните го правят и след това сами моделират това поведение. Така че, ако третирате всички – от касиери и шофьори на автобуси до учители и членове на семейството – с уважение и учтивост, шансовете са и децата ви да се държат по същия начин.

Не забравяйте, тийнейджърските изблици са истински

Точно когато ексцесиите на малкото ви дете изглеждат като отдавна забравена история, можете да очаквате подобни емоционални изблици от порасналия си тийнейджър.

Подрастващите деца (на възраст от 11 до 19 години) се сблъскват с много социален, емоционален и психически стрес, а все още нямат способността да се справят и преодолеят с това, твърди Сара Джонсън от Johns Hopkins University. Това може да доведе до сериозни избухвания, които могат да изненадат непредпазливия родител.

В такива ситуации родителите трябва да останат спокойни и да слушат децата си, казва Шерил Фейнщайн, автор на книгата „В мозъка на тийнейджърите: Родителството е непрестанен процес“ (Rowman and Littlefield, 2009).

Златното правило за комуникация с тийнейджър

Казано кратко и просто: Не трябва да викате на своя тийнейджър. Сериозно, просто не го правете.

Колкото повече викате на тийнейджър, толкова по-лошо ще започва да се държи, според проучване, публикувано през 2013 г. в списанието Child Development.

Придържайте се към основните правила

„Има много различни начини за отглеждане на деца и няма една формула, която да работи за всяко дете“, казва Ейми Бонерт, психолог, който изследва детското развитие в Университета Лойола в Чикаго.

Но със сигурност има някаква рецепта за успех, когато става въпрос за родителство, нали?

Може би:

Бонхерт казва, че първото основно правило да бъдеш добър родител е свързано с това, да поддържаш постоянна, качествена и топла връзка с децата си. По този начин те знаят, че техните нужди ще бъдат удовлетворени и че имат място, което винаги ще е отворено за тях. И докато стават по-възрастни, децата се нуждаят от свобода да изследват собствената си идентичност и да правят грешки, но по безопасен и подходящ за възрастта начин, а това зависи основно от родителите.

Назад
Напред