Ако бебето ви слушаше музика от малко.

бебета

Замисляли ли сте се, че може да пускате музика на вашите бебета и това да има значение за тяхното развитие?

Е, някой явно се е сетил за това и е решил да направи поредният експеримент с бебета. Тои включвал и музикални развлечения. Всеки човек, които е наясно с гледането на бебета или е виждал бебе в ранна възраст, за полюшкването и подрусването на колене. Замисляли ли сте се някога, защо това е от толкова голямо значение? Това е само подрускване, майката тънаника нещо или се опитва да следва някакъв ритъм. Точно това е! Ритъма. Бебетата реагират изключително добре на ритъм и това ги развеселява и ободрява. Кои не обича усмихнато бебе?

бебета

Поредното проучване от Вашингтонският университет с ръководител проучването доктор Патриция Кхул показва, че областите на мозъка с основно значение за мисълта и речта, били по-добре развити при деветмесечните бебета, които са посещавали специални музикални терапии. Учените смятат, че слушането на музика при бебетата, може да им помогне по-бързо да се научат да говорят.

Лесно разбиране и приобщаване към новият свят при бебета?

Ако им пускате музика, докато играете с тях, това се предполага да помага за тяхното развитие. До колко обаче може това да се окаже достоверно, като имаме напредвид, че анализите са правени само на 40 бебета, това не е ясно. Знаем (от предишни наши статии или обща култура), че за бебетата нашият свят е още едно място, което те не са изследвали и е пълно с звуци и светлини.

Едно от изследванията е било, когато пуснете музика на вашето бебе, то знае, че ще започва забавление. Това според нас е малко прекалено, все едно е животно и като светне лампата да знае, че е време за храна. Но пък е приятна добавка към времето споделено с бебчо. Как са проведени анализите? Бебетата били разделени на две групи – подложени на музикална терапия, при която родителите трябва да се поклащат в ритъм и подложени на образователни игри и забавления. След завършване на тестовете 4 месеца по-късно, бебетата, които са били под музикалната терапия са разпознавали по-лесно звуци и се приобщавали по-добре към ритъма.

Време за лична оценка.

Всичко което прочетохте до тук беше от самият анализ. Предполагаме, вече сте си оформили някакво мнение за ситуацията и си задавате няколко въпроса. Първият е със сигурност „каква музика да му пускам“. За жалост обаче, никъде не е посочено в изследването каква музика. Ако решите да опитате, забравете чалгата, рока, метъла и всякакви внезапни и крещящи звуци. Според нас има два начина: или потърсете музика специално за бебета в магазина или в интернет или им пуснете нещо бавно и леко. Нищо страшно, нищо стряскащо, такова, което да има ритъм.

Вижте също – За бебето и детето е полезно да лъже.

Вторият въпрос би бил: А какви биха били последиците от това музикално обучение? В най-добрият случай или бебето ви ще проговори и ще има музикални възможности от по-ранна възраст или никакъв. Ако наистина ви е влязла под кожата идеята да пускате музика на бебето си често, може да се посъветвате с други майки или с вашият бебешки лекар.

Назад
Напред