Кърмата – „течното злато“ за бебета!

кърмене бебе

Кърмените бебета са по-здрави, имат по-силна имунна защита и се развиват по-бързо. Научните изследвания през последните години подкрепят тези твърдения и дори показват, че те са по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това, бебетата на кърма развиват по-рядко алергии и имат по-устойчива храносмилателна система.

Кърмата се променя, докато бебето расте

Най-добрата храна за новородените бебета е коластрата. През първите няколко дни след раждането от гърдите се отделя гъста и жълтеникава течност, която съдържа ценни хранителни вещества. Коластрата е истинско „течно злато“ за бебето, чиито органи са все още недоразвити. Тя съдържа белтъци, антиоксиданти и витамини. Освен това, първата кърма изобилства от имуноглобин А, който предпазва храносмилателната система на бебето от бактерии и патогени. Затова и е считана за първата ваксина на новороденото.

След първоначалното стимулиране на имунната система през първите няколко дни на новородените бебета, кърмата се променя и увеличава обема си. Известно като „преходно мляко“, то трае от три до седем дни. След това се превръща в „зряло мляко“, което бебетата получават през първата си годинка. „Зрялото мляко“ се различава от коластрата, но има същите свойства да стимулира имунитета и да предпазва от инфекции. То е по-разредено и в по-голям обем, за да задоволява нарастващите нужди на бебето.

Следващата голяма промяна с кърмата настъпва след първата година на малкото дете. Намалява и обемът на произвежданата кърма, и концентрацията на имуностимуланти. Млякото намалява, защото бебетата вече са захранени с други храни. Но кърмата все още стимулира имунната защита, осигурявайки на бебето повече антитела и мазнини. Световната здравна организация препоръчва кърмене и през втората година, защото кърмата помага за задоволяване на хранителните и емоционални нужди на малкото дете.

Вижте също: Темпове на наддаване на кърмените бебета

Промяна в кърмата по време на боледуване

Въпреки че съставът на зрялото мляко е сравнително постоянен по отношение на протеините и мазнините през първата година, той може да се промени по време на боледуване на майката и дори – на бебето. Ако кърмещата майка боледува, организмът й образува повече антитела, които предава на бебето чрез кърмата. Промени в кърмата могат да настъпят и когато бебето боледува. Учените са на мнение, че чрез слюнката то изпраща сигнал до майката да произведе повече специфични антитела за болестта.

Промяна в кърмата през деня и нощта

Много кърмещи жени забелязват промяна в кърмата през различната част на денонощието. Така например, в сутрешните часове тя е в по-голям обем. Това може да се дължи на хормона пролактин, който е в по-високи нива по това време. В късните часове на деня пък съдържа повече серотонин, който помага на бебето да заспи.

Промяна на кърмата по време на кърмене

В началото на самия процес млякото е по-воднисто, а към края на кърменето става по-гъсто и хранително. Въпреки че последното съдържа повече мазнини, млякото в първите минути е не по-малко полезно.

Назад
Напред