Книгите за оцветяване развиват способностите на детето

картинки за оцветяване книжки

Занимателните книжки за оцветяване са любими на децата от най-ранна възраст. Още преди да познават цветовете, малките деца се учат да оцветяват и откриват един нов вълшебен цвят. С помощта на цветни моливи или флумастери те придават живот и цвят на иначе безличните черно-бели страници. Тук се проявяват и вкусът, и предпочитанията на детето към съчетанията от цветове. Затова и родителите е желателно да не налагат мнението си в избора на цветове. В света на детето е нормално небето да е розово, а дърветата – сини. Това не означава, че за в бъдеще то ще добие погрешна представа за реалността.

Всяко дете има любими герои от анимационните филмчета или приказките, които с ентусиазъм обича да пресъздава в книжките за оцветяване. Преди още да се научи да рисува, то развива редица умения, които ще му помогнат по-късно в изобразителното изкуство.

Защо книгите за оцветяване са важни за развитието на децата

Книжките за оцветяване развиват двигателните умения на децата. Те ги учат как правилно да държат и използват моливите и флумастерите. Освен това, оцветяването повишава концентрацията – нещо, което е много важно за по-буйните деца. В началото може и често да излизат от очертанията на образите, но с времето се стараят да бъдат по-концентрирани и прилежни.

Книжките за оцветяване развиват въображението и фантазията на децата. Те попадат в един друг фантастичен свят, който им е напълно подвластен. Чрез този процес децата развиват творческите си умения и се учат на креативност. Оцветяването им помага да разширят творческия си хоризонт по един забавен и непринуден начин.

Вижте също: картинки за оцветяване, които може да принтирате

Мандали за оцветяване

Децата в училищна възраст обикновено губят интерес към книгите за оцветяване. Те вече им се струват скучни и безинтересни. На този етап тези от тях, които обичат да рисуват, откриват вълшебния свят на мандалите за оцветяване. Тези специални книги за оцветяване често се използват за увеличаване на концентрацията на децата. А има и много възрастни, които релаксират и отпускат напрежението чрез заниманията си с тях.

Мандалите представляват кръгли елементи от геометрични фигури, които се оцветяват. Те се радват на интерес и от страна на момичетата, и от тази – на момчетата. Някои модели са взаимствали теми от футбола, с което привличат и мъжкия пол.

мандала за оцветяване
Мандала за оцветяване

Ползите от оцветяването на мандали са много: заетост в свободното време, развиване на двигателните умения, ангажиране с цветове и форми, увеличаване на концентрацията, развиване на усет и творческо мислене. Те са чудесно средство за бягство от реалността и стреса. Лесно могат да се превърнат в любимо хоби и за децата, и за родителите.

Назад
Напред