Избор на детски градини и как да помогнем на малчугана

детска градина

Първият ден на детска градина, малчуганът се вълнува повече от всякога, а родителят е изправен пред редица въпроси. За да бъде безметежна и весела детската градина, за да не е в прекалено строг и суров вид, наподобяващ училищен режим или за да може детето максимално бързо да е улеснено и да се адаптира, всеки родител трябва да знае някои тънкости в подбора.

Как да помогнете на малчугана, за да свикне с прехода от играта в твоят дом, с предстоящата в детската градина – на лице може да е факта, че режимът у дома далеч се разминава с този в детските градини. Предвид, че децата започват посещения на градини в различна възраст, то добре е и да сме ориентирани във видовете детски градини. Въпреки това частни детски градини София предлагат голямо многообразие от забавления, възможности и най-вече индивидуален подход в грижите и възпитанието за всяко отделно дете.

Държавни детски градини и частни детски градини в София – докато населението на столицата нараства все по-осезаемо и броят на децата постъпващи всяка година в занимателните учреждения се показва драстично, то частни детски градини София са на разположение и с цел подпомагане родителите.

Децата са различни – имайте предвид винаги това, когато се опитвате да сравнявате децата. Дори да сте се допитали до приятели и познати, минали вече по вашия път, коя детска градина да изберете, съобразете и с индивидуалността на малчугана си. Някои деца бързо се адаптират към новата среда, за други този преход е далеч по-сложен и бавен. Ако вашето дете е от втория тип, не го насилвайте, не давайте примери с други деца на неговата възраст, не правете сравнения. Според италиански психолози по-правилният подход е да подадете ръка и да помогнете на детето да преодолее стреса, защото за него той ще е своеобразен. Окуражавайте, разговаряйте, проявявайте интерес към ежедневието в училище. Не отказвайте помощ, радвайте се с малчуганът, разпитвайте как минава всеки ден в детската градина. Подобна подкрепа ще даде на детето нужната смелост и сили да свикне с новата среда и да спре да я приема като вражеска територия.

Не на страха – една от най-честите грешки на всеки родител е да създават „ореол“ на училището или детската градина като място със строги правила. От тук се появяват и първите страхове у малчугана. Строгата дисциплина не е типична на частни детски градини, а всички наказания, отговорности, задачи са представяни под формата на занимателни и приятни игри и забавления. Родителят е този, който може и трябва да подготви детето за посещението в детската градина, да обясни какви са правилата и защо трябва да се спазват.

Научете децата на уважение – още в ранна детска възраст с тръгване на детска градина, детето трябва да знае, че учителят е човекът, които трябва да уважава най-много и да слуша. Това определя и бъдещото му израстване и възприемане на обстановката в училище на по-късен етап. Родителят е този, които не само подбира правилната детска градина, където да запише своя малчуган, но и внушава у детето модел на поведение още преди тръгването му в занимателните часове. По този начин учителите придобива авторитет. Добре е родителят да знае, че проблемът с дисциплината не е единствен. Малчуганът трябва да знае, че учителят в детската градина и помощният персонал са тези, на които може да има доверие, когато се нуждае от помощ, съдействие, подкрепа. Детето, трябва да се научи от по-рано да се доверява на хората от детския персонал. Понякога може да се случи така, че родителят да не е напълно съгласен с политиката на детската градина или реда, които се спазва, но това не бива да се коментира пред децата. Срещите с пряко свързаните хора могат да решат подобни неудобства.

Детската стая – сега е момента да помогнете на вашето дете да се почувства по-голямо, като направите негова детска стая. Така преди тръгването на детска градина то ще е организирано и самостоятелно. Много от нашите и привичките се учат по време на заниманията в учебното заведение, но и с не малко от тях децата тръгват на градина.

Надявам се темата да е била максимално полезна за читателя и всеки сам да успее да направи правилния избор за живота и бъдещето на детето си. Тук е мястото и да вмъкнем, че когато става дума за избора на първото място, което ще се грижи за свободното време и възпитанието на вашето дете, то под внимание трябва да се взема всеки един елемент.

Назад
Напред