Детски матраци – защо са толкова важни?

детски матрак

Пълноценният сън за всяко дете е едно от най-важните неща, които оказват влияние освен върху настроението на малкия човек, но и на неговото развитие и възприемане на света. Затова една от най-отговорните задачи за родителите е изборът на качествен детски матрак, който да гарантира както на детето ви, така и на вас спокоен сън. Днес на пазара се предлага изобилие от детски матраци и със сигурност е трудно да изберете един. Ето някои важни неща, с които трябва да бъдете запознати при избора на детски матраци:

Детски матраци – латекс, пяна или пружини?

В по-голямата си част детските матраци са изработени от дишаща полиуретанова пяна. Това е може би най-разпространеният вариант, тъй като предлага подходяща опора и добър комфорт за детето. Съществуват модели, които имат ядро, изградено от няколко слоя пяна с различна плътност. Такива например са моделите детски матраци Блян, които се произвеждат без лепила и вредни химикали. При производители като матраци Paradise и матраци ТЕД, ядрото е съставено само от един слой пяна, който обаче е достатъчно ортопедичен. Ако държите на висок клас детски матрак от пяна, то горещо ви препоръчваме матраци Magniflex и iSleep, които произвеждат моделите от Elioform пяна. Друг материал, който е доста популярен сред детските матраци е латексът. Латексовите детски матраци са напълно безвредни за детето и се отличават с еластичност и дълготрайност във времето. Поради отличните си характеристики, те са предпочитан вариант от родителите. Безспорно най-голяма популярност имат моделите детски матраци на Латекс ЕКОН. Освен че трудно се деформират, те имат множество отвори, които осигуряват проветривост във вътрешността на матрака. Детските матраци с покет и бонел пружини се срещат по-рядко, но въпреки това съществуват модели за предпочитащите пружинни модели.

Детски матраци – как да изберем размер?

Размерът на детския матрак е от изключително значение за комфорта на детето ви. Съветваме ви да помислите за него още преди покупката на детска кошара или легло, за да не изпаднете в ситуация, в която трябва дълго да чакате за изработка на нестандартен размер. Стандартни модели детски матраци са 60/120, 65/135, 70/130 и 70/140, затова е добре да се ориентирате към някой от тях. Важно е размерът на матрака да съответства точно на светлия отвор на кошарата или леглото, за да избегнете пролуки между леглото и матрака и по този начин да предотвратите неприятни ситуации по време на сън.

Изберете антибактериални детски матраци

Особено важна по време на сън е защитата срещу акари, бактерии и алергии, още повече, когато става въпрос за новородено дете. Задължително е матракът да бъде обработен специално антиалергично и антибактериално и в съответствие с изискванията за безопасност за здравето. За щастие на пазара все по-голяма част от производителите предлагат детски продукти изцяло съобразени с това. Спокойно може да заложите на моделите детски матраци ТЕД, Блян, Латекс ЕКОН, Магнифлекс и iSleep – производители, притежаващи редица сертификати за качество и безвредност от водещи европейски лаборатории. За допълнителна хигиена и по-лесна поддръжка, ви съветваме да се насочите към модели с цип. Обърнете внимание и на дамаската – модели с Алое Вера и бамбук например имат допълнителни свойства като например абсорбиране на влагата и комфорт през всеки сезон.

Ако не се чувствате достатъчно запознати с опциите за детски матрак, ви препоръчваме да се консултирате професионално. В онлайн магазин за матраци Mattro.net освен качествена консултация за актуални модели на водещи производители, ще получите и безплатна доставка до дома.

Назад
Напред