Ден на детето – за повече детски усмивки и забавни игри

1 юни празник на детето

На 1 юни всяка година празнуваме Деня на детето – празник на всички пораснали и непораснали деца. Въпреки че е международен празник, в различните страни той се отбелязва на различни дати, свързани по някакъв начин с историята им. В България и в останалите бивши социалистически държави, Деня на детето се празнува по традиция на 1 юни.

През далечната 1925 година на 1 юни в Женева се провежда Световна конференция за правата на детето, на която се приема декларация, задължаваща родителите да полагат необходимите грижи за децата си.

Според декларацията децата имат право да се развиват телесно и душевно; да бъдат нахранени; болните – да получат лечение; безнадзорните да бъдат подслонени; да получат възпитание и професия, с която да изкарват прехраната си.

На този ден се случва и още нещо, което се оказва прецедент – генералният консул на Китай в Сан Франциско завежда група бедни китайски деца на празника на лодките-дракони. Детският празник води началото си от тези събития, но минават още 25 години, за да стане официален международен празник. Така, през 1949 година Деня на детето официално е обявен за международен празник на децата, а година по-късно се отбелязва в 50 страни. Четири години по-късно ООН и ЮНЕСКО изместват датата на 20 ноември, но срещат несъгласие от повечето държави.

Деня на детето се празнува в България от 1950 година, след като година по-рано в руската столица Съветът на Международната демократична федерация на жените приема датата 1 юни за Международен ден за защита на децата.

Как празнуваме Деня на детето днес?

На 1 юни в чест на любимия на всички деца празник се организират различни забавни мероприятия в цялата страна. Организират се детски панаири за талантливите деца, забавни и образователни игри в музеите в големите градове. И тъй като времето го позволява, много от инициативите се провеждат на открито – такива са цирковите представления, работилниците по рисуване, детските спектакли, на които децата играят за децата. Провеждат се и много спортни дейности с награди и лакомства.

Вижте също: Пожелания за рожден ден на дете

Подаръци за Деня на детето малчуганите получават не само от родителите си, но и от много образователни центрове, фондации, театри, библиотеки и музеи, където всички забавления са безплатни. Зоологическите градини също подготвят различни забавления за децата, а БДЖ и градският транспорт от години превозват всички деца до 14 години без билети.

Честит празник на всички деца с пожелание за щастливо детство, весели игри и щури пакости!

Назад
Напред