Декорация на бебешка стая – съвети и идеи

бебешка стая декорация

За да гарантирате на вашето мъниче комфорт и уют, преди да започнете същинската декорация на стаята на бебето, трябва да обмислите няколко важни аспекта, които ще ви помогнат да сътворите най-подходящия декор.

Възрастта на детето

Възрастта на детето е от много голямо значение при избора на декорация, защото в противен случай, въпреки положените усилия, украсата няма да му окаже никакво въздействие. А ролята на декорацията е именно такава – наред с високата естетическа стойност да подпомага развитието на малчуганите и да ги провокира да развиват своите умения и да разгърнат пълния си потенциал.

Декорация на бебешка стая за деца до 1 година

В тази възраст бебето все още е твърде малко, затова обстановката в неговата стая трябва да бъде възможно по-успокояваща. Това включва използването на цветова гама в релаксиращи тонове – основните следва да са пастелни и нежни, например бежово, което е подходящо за стаите на момиченца и момченца, бледо розово или бледо синьо, примесени с жълто, оранжево или други ненатрапчиви нюанси.

Много подходящи за разнообразяване на декора в стаята на детето са стикерите за стени, които могат да бъдат залепени бързо и лесно, но ефектът, който оказват върху облика на помещението е забележителен. Съществуват страхотни идеи за стикери на детска тематика, така че, няма да сте затруднени в избора.

Декорация на бебешката стая за деца от 1 до 2 години

В този период детето започва да се движи активно, а това предполага да обезопасите добре пода, например с мек килим, който да не застрашава здравето му при падане и пълзене. Добре би било да се оформи и специален кът за игра, където може да подредите играчките. Декорацията на този кът би могла да е много пъстра, защото това ще помогне за развитието на цветоусещането и детето ще започне да разпознава и назовава основните цветове.

Що се отнася до общия облик на детската стая, то той трябва да запази позитивния си цветен характер, като освен пастелни цветове, вече бихте могли да включвате и контрастни комбинации, които да оживят обстановката и да я направят още по-вълнуваща и интересна.

Не забравяйте за осветлението

В детската стая трябва задължително да присъстват няколко източника на светлина, като основният не следва да е твърде силен, нито пък слаб, защото и в двата случая това не е добре за здравето на детето. Добавете поне една лампа с приглушена светлина, за да може да варирате с интензитета на осветлението при необходимост. Съществуват прекрасни детски модели лампи, които, освен че могат да светят с различен интензитет, също така пеят приспивни песнички или други релаксиращи мелодии.

Назад
Напред