7 основни правила за спането на бебето

бебета

Време е да приключим с тези „изследвания за бебета“ и да се насочим към друга посока!

Защо да не започнем със сънят при бебета? Вероятно сте чували за израза „колкото повече спи, толкова по-бързо, ще порасне“, които очевидно се счита за пресилен. Но дали не е важен фактор за растежа заедно със храната?

Всичко е важно за вашите бебета, още повече когато се намират в ранна възраст, дори сънят. По въпроса за храненето, майката може сама да избере дали да кърми малкото или да го отглежда с изкуствено мляко. За сънят обаче има някой правила, които няма да намерят аналог и те са важна част от пълноценният сън на вашето съкровище.

бебета

1. Прекъсването на сънят на вашите бебета.

Учените са доказали, че докато спят бебетата отделят хормона на растежа. Ето защо е важно да допринасяте за пълноценният сън на вашето бебе. Не го будете нощем за хранене, освен ако не е крайно наложително. Ако забелязвате, че бебето ви спи дълго и спокойно нощем, трябва да го храните само когато то поиска (говорим за през нощта).

2. Къпане точно преди сън.
За това съветват повече педиатри, защото се предполага, че унася бебетата по-лесно. Че кой не обича да си легне директно след хубава баня?

3. Винаги проверявайте помещението в което бебето спи.
Дали е обезопасено мястото на бебето (ако не сте си вкъщи), дали няма начин да се нарани, да не го чуете и изобщо за всичко което ви притеснява като родител.

4. Всички бебета трябва да се научат да спят в собствени легла!

Вероятно са ви казвали, че е добре да взимате бебето да спи при вас, но това не винаги е безопасно. В друга наша статия ви бяхме казали, че само вие знаете как спите нощем и ако мърдате много, това може да е опасно за вашето бебе, да не говорим ако имате две бебета. Използвайте по-малко легло и спален чувал. Те допринасят за усещането на бебето, че е в майчина утроба.

5. Матракът също има значение.

Твърд и удобен. Не пестете пари, защото само през първата годинка бебетата спят по 13-14 часа на ден.

6. Не се страхувайте от спането на бебета навън.

Чистият въздух е винаги по-добре от този в стаята. Не се страхувайте и ако е по-хладно, винаги може да завиете мъничето.

7. Коя стая на кого е.

Има различни разбирания за това, дали когато вашите бебета са още малки да спят при вас или в тяхната стая. Те няма да имат избор при вашето решение, така че това е изцяло ваш избор. Ако ги оставите при вас веднага може да се сетите: бебето, ще е близо и ще ви усеща и няма вие да се притеснявате и тичате до другата стая ако стане нещо. Естествено, ако имате въпроси и искате по-щателен отговор – попитайте вашият педиатър.

Назад
Напред