6 правила за приготвяне на бебешка храна

приготвяне на бебешка храна

Без значение колко бебета имате — 2,3 или повече, дали това е първото или второто, всеки път щом нов член на семейството се появи на бял свят, той получава всичкото внимание на околните.

Всяка бъдеща майка се учи на нови и нови неща, които да знае за своите бебета — как да ги облича, повива, сменя памперси и разбира се — да ги храни. След като вече сте преминали периода на хранене с кърма и изкуствено мляко от шише нормално първият въпрос, които да си зададете да е „С какво трябва да го храня сега?“. Пюрета е първото нещо, което излиза като отговор, но тенденцията показва, че все повече родители започват да приготвят домашни пюрета. Как и вие да се научите да правите това, какво точно да направите и към какво да внимавате, ще ви покажем в тези лесни 6 стъпки.

бебета които ядат пюре

Правило #1 — ако ще приготвяте храна за бебета, винаги избирайте най-качествените продукти!

Вниманието към продукта и начина на обработка е от голяма важност. Ако разполагате с домашни продукти (зеленчуци и плодове от градината) е винаги по-добре, защото знаете как са били обработвани те.

Ако няма от къде да се сдобиете с такива, четете внимателно етикетите и дори използвайте еко продукти. Винаги измивайте старателно продуктите, преди да ги направите на пюре. Всички бебета имат малко и лесно раздразнимо стомахче.

Без значение от пюрето, което сте приготвили, обърнете бурканчето надолу като сте го затворили добре и го оставете докато изстине. Така може да приготвяте по три пюрета и да ги съхранявате в хладилник до 4 дни.

 

Правило #2 — Зеленчуци, които не яде, той голям не ще да порасте.

Това правило при бебета важи с пълна сила. След като вече е захранено с пюре, винаги включвайте в менюто през деня плодове и зеленчуци. Те са основен източник на витамини, но не трябва да прекалявате с топлинната обработка. Ако прекалите, ще загубите всички ценни вещества. Избягвайте и продължително накисване във вода.

Правило #3 — Всички бебета са големи глезоранчета.

Добре, заглавието на точката може да не е най-точното, но това, което искаме да кажем, е, че когато приготвяте домашни пюрета за бебета, винаги пускайте зеленчуците и плодовете във вряща вода за толкова време, колкото им е нужно да омекнат.

Правило #4 — Никаква използвана мазнина за пържене.

Вижте също – Темпове на наддаване на кърменото бебе

Към вече задушилите се зеленчуци или плодове може да добавите малко масло или зехтин, но просто забравете за вече използвана мазнина. Колко пъти трябва да повтаряме, че коремчето на бебето е изключително чувствително?

Правило #5 — Без предварително размразяване.

Това се отнася за приготвяне на пюрета за бебета, когато продуктите са замразени. Не си правете труда да ги размразявате, защото е много вероятно да изгубите ценните съставки. Вместо това ги пуснете директно във вряща подсладена вода или ги приготвяйте на пара.

Правило #6 — За костиците в местните пюрета.

Сами трябва да се сещате за какво става дума! Ако приготвяте пюрета за бебета с местни продукти, задължително премахнете костиците от месото. Не се знае дали бебето ще се задави и вие да се паникьосате.

Назад
Напред