5 въпроса за бебешката коса от родители + отговори

бебета

Всички родители имат голям списък с въпроси отнасящ се за бебета.

„Какъв цвят очи ще има“, „Кога ще му поникнат зъбките“ и още много други. Днес обаче, ще наблегнем на косата. Всички бебета са уникални сладури, когато имат малка, сладка косичка. Въпросите по темата за косата са от рода на „ще се запали ли цветът след време?“, „как да се грижим за нея?“, „какво да правим с подстригването?“ и други. Ето 5 въпроса за бебешката коса на които можем да ви дадем отговор.

бебета

Раждат ли се бебета с коса?

Всичко зависи от генетичната предразположеност. Най-голям шанс да разберете отговора е, да попитате вашите родители, дали вие сте се родили с косичка. Ако отговора е да, тогава и за бебето има голям шанс да се роди с косичка.

Друг прост признак е, ако по време на бременността жената е имала киселини. Не е сигурен признак, но също може да подскаже за бебе с коса. Може да се посъветвате и с вашият личен лекар по време на прегледите. Дали има шансове да се разбере за коса от рано или трябва да изчакаме. Все пак, има толкова модерна техника около нас, за една бебешка косичка ли няма да могат да ни кажат?

 

Кога ще падне косата на бебето след раждане?

Тук има малко паралелно явление. Ако бебето се е родило с повече коса, то е напълно нормално тази коса да падне между четвъртият и петият месец и скалпа да се оголи. Може да мине известно докато поникне нова. Има бебета, при които косата не пада равномерно, а само в определени зони. Това се получава, когато тези зони са изложени на триене – например в бебешката количка или по време на сън.

Не бързайте да се плашите, няма нищо страшно. Няма да има ефект в по-късен етап или гъстотата на косата в по-късен етап от развитието на бебето да оредее. Много неща се свеждат до гените.

Променя ли се цветът на косата при бебета?

Изключително често отговорът е – да. Най-честият случай е, когато бебето се роди със светла коса, почти руса, но с времето тя започва да потъмнява и да сменя цвета си към кестенява. По рядка е вероятността обаче бебето да се роди със тъмна коса и с времето тя да изсветлее.

Ако подстригваме бебето от ранна възраст, вярно ли е, че това ще повлияе на гъстотата? От кога да подстригваме бебето?

Има много майки, които подстригват бебетата още от първите месеци с цел да направят косата им по-гъста. Някой дори прибягват до самобръсначки, за да ги направят нула номер и така косата да може да расте по-буйна. Не разбираме това от мода ли е или от лично желание? Дори и да го правят, гъстотата не се определя от това кога ще подстригвате бебето.

Тук отново, ще трябва да ви кажем, че много по-виновни са гените за гъстотата. Ако родителите са имали гъста коса като бебета, то тогава и детето е вероятно да има гъста коса. Оставете първата година бебешката косица на спокойствие, а след това вече може с ножичка да подстригвате само връхчетата. Когато бебето порасне и косата започне да расте равномерно, тогава може да помислите за фризьор.

Вижте също – Първите зъбки: кога, симптоми и как да ги мием

Какви грижи да полагаме за косата на бебето? Само вода или с шампоан?

Може да използвате мек шампоан, които да не люти на бебешките очи – бебешки шампоан с препоръка е много удачен. Нещо, което някоя друга майка ви е препоръчала или дори продавачката. На бебешкият етап е още рано за сапуни и балсами. Пазара е пълен с качествени продукти, които комбинират грижа за тялото и косата, дори при бебета.

Хубаво е да не прекалявате с миенето на косата. 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно. В останалите случай, може да подходите само измиване на тялото със шампоан, а косичката само с вода. Подсушавайте с нежни движения с попипване, а не търкане. Може да използвате мека четка или гребенче за сресване.

Назад
Напред