Помага ли четенето на книги на бебето?

бебета

Смятате ли, че трябва да четете книги на бебета?

Добре, въпросът може да изглежда доста странен, но ако се замислите има голям смисъл. Първото нещо, което вероятно ви минава през ума, е че така бебето слуша повече майчиният си глас. Вярно, но има и още положителни черти на това, да четеш на бебета още преди първата им годинка.

бебета

Като оставим настрана факта, че когато му четете, може да видите как ви слуша с интерес и ви гледа със същият интерес, четенето на книги на бебета може да им помогне да се научат да говорят и пишат по-бързо от останалите. Как разбрахме това? С поредният анализ направен от група учени, които в продължение на 4 години и половина са наблюдавали 250 майки и техните бебета.

Да се занимаваш толкова години с толкова много бебета?

Представяте ли си каква мъка е било? Шегата настрана, но от това имало положителен резултат. Анализът е бил доста дълбок и детайлен – анализирани са броят на прочетените книги, времето през седмицата за четене и самото времетраене на четенето. Любимият ми фактор е, когато са взети под внимание книгите които се намират в къщата. Супер много детайли, супер много подробности (макар броят на хората да е малко малък за разлика от други анализи), но резултатите са още по-интересни.

Преди да ви ги кажем обаче, трябва да знаете, че информацията не била взимана от родителите като от шаблон. Те били разпитвани дали картинките в книгата са подходящи за малки деца, дали историите са подходящи. Дори дали родителите са разговаряли със своите бебета по книгата! На това му се казва супер детайлен анализ!

Какви са били резултатите на тези бебета?

След като анализирали всичката тази информация, учените установили, че четенето на бебе преди първата годинка му помага да развие мозъка и речта си. Близо 85% от децата, на които било четено преди да навършат годинка можели да си пишат имената, а на 4 годишна възраст вече можели да четат.

 

  Това е наистина страхотно, но сега какво? Да тичаме до магазина за купчина книги – „Под Игото“, „Тютюн“ или други тежки четива? Не ви съветваме! Детските книжки са напълно достатъчни. Може да започнете с най-бебешките които намерите в книжарницата – нека имат картинки, дори от тези с изскачащите фигурки. Ако искате да направите един прост експеримент, безболезнен и гарантирано безвреден по какъвто и начин за бебета – четете на друг език или използвайте речник. Това може да е интересен тест за в бъдеще.

Един ден детето ви може да научи този език по-добре, по-лесно или дори да го говори от малко. Колкото по-млади сме, толкова по-лесно учим, нали? Защо това да не се отрази положително на бебетата? Вземете един речник, четете по малко на детето, после детската книжка преди да заспи.

Вижте също – Малко забава със стихотворения, песни и срички.

Нека има някакво разнообразие, пък и не може да висите само в книжарницата и да събирате всякакви нови книги, когато на бебчо му писне! Не ви гарантираме, че ще се получи, нито че ще увреди бебето по някакъв начин. Ако желаете, консултирайте се с приятели, лекар дори за това, но е малко вероятно. Дали и в момента не се провежда подобен експеримент?

Назад
Напред