Спортуване по време на бременност?

бебета

Това че очаквате бебета, не означава че трябва да се откажете от хубавото си тяло.

Поддържането на добра форма дори по време на бременността е важно и дори необходимо. Естествено, преди да продължите сегашните си спортни занимания или да се захванете с нови е добре да се консултирате с лекар.
Ако имате например, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или бъбречна недостатъчност, тренировки биха довели до акушеро-гинекологични проблеми.

Започнете с ходене.

Няма значение колко бебета очаквате, това е най-добрият начин за поддържане на фигурата.
Естествено, не е важно само да обикаляте из парка. Трябва да внимавате за положението на гърбът ви по време на разходката. Не трябва да е прекалено назад, а натоварването трябва да се разпределя равномерно на коремните мускули и гърба. В такива случай е добра идея да вземете пояс за бременни жени.
бебета
Правете по няколко кратки разходки на ден и не се претоварвайте с продължително и изтощително ходене.

Плуването също е добър спорт за всяка бъдеща майка.

Всички сте чували, че бебета обичат водата. Най-добрата причина за тренировки във вода е, че тя намалява теглото ви шест пъти и прави тренировките много по-леки. Водата също тренира всяка мускулна група. Водата задържа течностите в организма и няма да имате отичане.

Вижте също – Някой неща за подготовката за раждане

За всички мами, които са решили да се занимават с плуване по време на бременността е добре да знаете, че трябва да влизате и да се потапяте бавно, дори в началото на вашата бременност. Рязкото пускане във вода ще  доведе до неприятни коремни спазми.

Карането на велосипед.

Това също може да се счита за тренировка, но също трябва да бъдете внимателни! Можете да карате вашият велосипед през цялата бременност, но е добре да намалите броя на тренировките от обичайния и вече щом наближава датата за раждане, да намалите до минимум колоезденето. Не се претоварвайте и винаги пийте вода.

Силови упражнения.
Тяхната цел е да поддържат вашите мускули здрави и силни и когато дойде момента вашите бебета да се появят на бял свят, да нямате излишни усложнения.

Ако използвате гирички, те трябва да са с тегло между 2 и 3 кг. Ако докато тренирате забележите, че дишате много повече и ви е трудно, значи се претоварвате! Намалете тежестта на гиричките и броя на упражненията.

Йога за бременни.

Не ви трябват бебета, за да знаете, че йогата има изключително много полезни свойства. Помага за вашата гъвкавост, поддържа мускулният тонус и понижава стреса. Ако обаче смятате, че няма да можете да се справите или ви е страх, консултирайте се с лекар за това.

Ще трябва да спрете с упражненията, които правите по гръб и корем. В по-късен етап от вашата бременност ще трябва да се откажете и от наклоните назад и напред.

Нека ви споделим и 5 важни правила при тренировка.

  1. Упражненията не трябва да са много интензивни. Следете пулса си и не превишавайте 140 удара в минута.
  2. Много внимателно подбирайте вашите упражнения, без значение какъв спорт практикувате. Не трябва да има резки движения и да се претоварвате с тежести или разтягане.
  3. Тренирайте редовно за положителни резултати.
  4. Не забравяйте да пиете вода! Не приемайте газирани напитки.
  5. Докато тренирате, телесната ви температура се повишава, което затопля и ембриона. Не тренирайте в прекалено топли или влажни помещения. Следете телесната си температура, като тя не трябва да превишава 38 градуса.

Без значение какъв спорт мислите да практикувате, най-важно е да мислите за вашите бебета. Да не направите прекалено рязко движение или да се претоварите.

Напред