За спането на новородените бебета

новородено бебе

Темата „бебета“ изобщо не е малка и днес, ще обърнем внимание на тяхното спане.

Знаете, че щом станете родител, ще трябва да промените коренно живота си. Трябва да се грижите за своето бебе, да го пазите и да внимавате за всяко негово действие. В това число влиза дори и спането. Това за което искаме да говорим е, как има хора, които оставят бебетата да спят на диван или кресло или друга мека мебел, което според много изследвания е грешно!

Ако не сте чували за смъртни случай при кърмачета, те са свързани с задушаване при спане поради различни причини – неправилна поза, неправилна мебел и прочее. За да се намали процента на тези смъртни случай при колкото се може повече бебета, Американската академия по педиатрия е направила изследване с резултат, че кърмачетата трябват да спят в детското креватче или с родителите си.

Защо нашите бебета да не могат да спят другаде?

Отговорът е доста простичък – всяко друго място за спане, може да е по-опасно от детското креватче или в леглото с мама. Може бебето да се изтъркули, да падне и да се нарани или в неправилна поза. Естествено, това не е единственото проучване до което имаме достъп. Друго проучване показва, че е по-добре майките да спят с техните бебета. Предполага се, че така бебето се успокоява повече, когато усеща майка си, намалява се стреса и тя може да го пази по-добре.

спящо бебеНо дори тук има опасност за вашите бебета. Започваме с малко легло, две бебета, недостатъчно завивки, недоспиване (което е много вероятно дори да не спите в едно легло) и още няколко дреболии. Тези неща са лесни за оправяне и дори поносими. Нещата от които трябва да се притеснявате обаче, са вашите навици докато спите. Може да не стоите на едно място, да се въртите много или да бълнувате.

 Бъдете винаги внимателни, когато около вас има бебета!

Дори да не сте родителите на тези бебета, трябва да внимавате когато сте около тях и сте пушач, пили сте или сте взимали упойващи или наркотични вещества. За още по-голяма сигурност, когато сте под влиянието на някое от тези вещества не стойте около бебе.

Това се отнася още повече за самата майка. Бебета които спят с преуморени, пушили, пили, дрогирани или използвали упойващи вещества родители са под много по-голям риск. Бъдете изключително предпазливи когато сте около бебе и сте пушач!

Назад
Напред