Спането при бебето. Ритуали и методи

бебета

Режимите на спане и признаците на сънливост при бебета.

Ако четете нашият блог редовно или поне сте прочели повечето статии, ще знаете, че новородените бебета спят по около 16 часа на ден с прекъсвания на всеки 2 до 4 часа. Новородените бебета се будят на всеки два часа за да ядат и ако бебето се намира до вашето легло докато спи, то това ще е много по-добре за цялото семейство от колкото докато спи в друга стая.

Вижте също – Какво ще ви трябва за родилното?

Едно бебе може да има проблеми със заспиването от преумора. Затова е добре да знаете кога му трябва дрямка, дори да го накарате малко на сила да спи. Най-лесно разпознатите признаци, че на едно бебе му се спи са търкане на очите, плач, дърпане на ушите и сгушване. Това са признаци показващи, че на вашето бебе му се спи и е време да го сложите в кошарата.
бебета

 Как да помогнете на бебето да спи спокойно през нощта?

Може да подсилите разликата между денят и нощта. Най-добре е тази практика да започне след втората седмица. През денят дръжте домът си максимално светъл, занимавайте вашето бебе максимално дълго и не го оставяйте да спи много често. След залез, създайте спокойна атмосфера с колкото се може повече тишина, приглушена светлина и по-малко активност ( да тичате нагоре надолу). Цялата тази практика е, да изтощи бебето и то да може да спи повече през нощта. Така всички бебета разбират, че вечер е време за сън.

Ако дори това не помага, може да опитате с ритуал за приспиване на бебета.

Ритуалът цели да покаже на бебето, че е време за сън. Той може да е изразен в къпане, гушкане, приказка или песен или малка игра с някой определени играчки. Това е хубаво да се направи, когато бебето стане на повече от 2 месеца.

Има още един метод за приспиване на бебета.

Оставете бебето да заспи само. Оставете го в обичайното му спално място, дори да ви се вижда още доста активно и заредено с енергия. Нека само разбере кога е време за сън от светлината или може да оставите играчката включена над креватчето. Може да ви се струва малко пресилено като действие, но това помага за по-спокойното му заспиване и продължителен нощен сън. Този метод също е добре да се практикува след първите два месеца.

Въоръжете се с търпение за установяване режима на спане на бебето. Опитайте се да не се притеснявате толкова много, ако ви се вижда по-дълго от очакваното приспивно време. При всички бебета е различно.

Назад
Напред