Възможности за развитие на алергия при бебета

бебета

Алергични реакции на бебета

Нормално е при родителите да има притеснения, че децата им могат да наследят алергия от родител. Колкото и да си мислите, че дори само единият родител да има алергии, а другият не и да се надявате бебето да не прихване нито една от тях, шансът е доста голям.

Колко процента е вероятна алергичната реакция при бебета?

За най-честите вероятно се досещате – астма, екзема, сенна хрема и редица хранителни алергии. Ако няма никой от двете родителски линии с алергия, вашето бебе има шанс да развие някакъв вид алергия едно към пет. Не е голям шанс, но все пак го има.
бебета

Нека да ви дадем един подробен анализ на вероятността бебето да има алергия.
Бащата има алергия, майката няма = 50% шанс да има (обратното е същото)
Нито един от родителите няма = 20% шанс.
Брат или сестра имат = 50%.
Брат или сестра имат, родителите имат = 70%.
Това са много груби сметки, има прекалено много влияещи фактори и не всичко е напълно сигурно!

Относно това каква алергия може да развие, това не е указано. То вероятно ще развие склонност да има алергия, но не и същата като на родителите или на братята.

Какво да правите ако искате да помогнете на бебета с алергия?

Колкото и да ви казахме до тук, че има голям процент вашето дете да развие алергия, това е рядък случай и дори децата ги надрастват с времето.
Много добре знаете, че средата в която живее едно дете най-много подпомага развитието на алергията. Прашните стай например, които не се проветряват и имат застоял въздух най-много въздействат върху астма. Има достатъчно фактори които да вземете под внимание за да не развие бебето алергия.

Ето няколко съвета как може да предотвратите развитието на алергии:

  1. Грижете се за кожата на бебета. Избирайте специални продукти за бебешка кожа, не прибягвайте до силни препарати които да навредят на кожата на бебето. Това включва бебешки шампоани, кремове, тоалетна вода и всякаква козметика.
  2. Дрехите. Избирайте внимателно дрехите, нека са меки, хипоалергенни перилни препарати и винаги перете новите дрехи преди да облечете бебе с тях! Придържайте се към органични материи при избора на дрехи.
  3. Поддържайте домът си чист и проветрен. Винаги бебето да е далеч от цигарен дим!

Ако положението е по-лошо от нормалното, може да се насочите към консултация с бебешки лекар за специален диетичен режим на хранене.Бебетата все още имат недоразвита имунна и храносмилателна система, което ги прави много чувствителни.
При положение, че храните бебета с заместител на кърма, препоръчва се употребата на хипоалергенно мляко за кърмачета, само ако забележите симптоми на алергия.

Най-добрият ни съвет би бил, ако имате съмнения вашите бебета да имат алергия, да се консултирате с вашият педиатър за решение и възможност за лечение.

Назад
Напред