Раждането вкъщи – За или против?

бебета

Нашите бебета трябва да са на първо място за нас!

Това изречение придобива смисъл още след първият месец от бременността. По някаква причина в интернет обществото на България в последно време се разговаря за раждането на бебета вкъщи. Едва ли темата е от вчера, но винаги когато стане дума за това има спорове. Има изключително много привърженици на раждането вкъщи и неговото узаконяване, но има и точно толкова против това.

bebeta

Едва ли ще е незнаен факт, но преди 50 години, голяма част от родното население се е раждало вкъщи. Да не говорим, че преди 100 години – всички са били раждани вкъщи. Ще си кажете – Добре, защо са спрели? – появата на болници е един от отговорите, но анти привържениците имат по-точен отговор. Преди 50 години, детската смъртност е била поне 4 пъти по-висока.

Защо раждане на бебета вкъщи?

Защо някой би избрал подобно нещо? Доста са причините, ако се замислите. Като започнем с комфорта на домашният уют и близките (бабите) да помагат и стигнем до условията в родните болници. Медицинската система също е под въпрос и все повече майки предпочитат домашните условия. Спокойствието вкъщи също играе голяма роля за родилката. Колкото по-спокойна е тя, толкова по-лесно и гладко, ще протече раждането.

Дори тук обаче има контра отговор – ако се получи усложнение с бебето при раждането, няма да има лекар наблизо да помогне или ако трябва медицинско оборудване. Както ви казахме, спорът е доста стар и има отговори и контра отговори на двете страни.

Вижте също – Лъжите, които мама и татко ни казват/казваха.

Дали да се узакони раждането на бебета вкъщи?

Ние бихме казали така – да се узакони, но при избор. Да можеш да избереш дали искаш в болница или вкъщи и да можеш да го направиш без притеснения. Експерти обаче са предложили няколко условия при узаконяването, които имат наистина смисъл и са полезни:

  • Да присъства медицинско лице.
  • Болницата да не е на повече от 30 минути път.
  • Да има добра комуникация между доктора и болницата.
  • Домашно раждане, ако е с нискорискова бременност.

Има различни страни с различни проценти на домашно раждане, където то е позволено под дадените условия. Ако се замислите, тези условия елиминират нуждата от цялата болница, защото на вас ви трябва само компетентно медицинско лице и здрави напъни. Как обаче се определя дали една бременност е нискорискова – това не знаем.

Назад
Напред