Първият час след раждането за всяка майка

бебета

Няма значение колко бебета очаквате – усещането винаги е несравнимо и уникално за една майка!

Винаги трябва да сме добре подготвени и в пълна готовност с тялото си. Природата обаче винаги ще има свое мнение по въпроса на раждането и може да вземе превес.
Дори след като вече майката е родила бебето, тя ще има период в които ще е като „на друга планета“. С развитието на технологиите, вече можем да разберем, че има специфични хормони между майката и бебето, които могат да траят през този първи час от раждането.

бебета

Ключовият хормон за едно раждане на бебета вероятно е оксотоцина.  Свързан основно с плацентата, ефекта върху контракциите, млечната жлеза, изтласкване рефлеска на млякото и други.

Има открития, че майката произвежда хормони близки до морфина по време на раждане. Хормони близки до тези на адренали също играят голяма роля във отношението на майката и бебето в първият час.
Стига с тези хормони, нека да разберем как протича първият час за едно бебе и една майка.

Започваме с изплакването.

Всички бебета трябва да проплачат след като излязат на бял свят. Това разгръща дробовете и изтласква околоплодната течност от тях. Сърцето започва да помпа по-силно към белодробната система.

Релаксация.

След първият процес, бебетата си взимат няколко минути почивка. Това е онзи момент в които бебето започва да се оглежда наоколо за първи път, вижда майка си и хвърля един поглед на света около него.
Смята се, че най-добрата позиция за това е върху топлият корем на майката. Не забравяйте и за нея обаче. Това че бебета е навън, не означава че всичко е приключило. Трябва да внимавате и за майката. Единственото от което тя ще се нуждае в този първи час, ще е да бъде на топло, но не прекалено топло.

Ако до сега не сте знаели, всички бебета се раждат без микроби. Едва след първият час по тях вече милиони микроби около лигавицата и мембраните. Въпроса обаче е – кои ще са първите микроби? Според изследванията, първите ще са и тези които ще държат територията. Най-добре за бебето е, веднага да бъде в контакт с майката, защото и двамата имат същите антитела.

Още в първият час след раждането е добре бебето да е до майката, защото така те обменят температура и контролират дишането си. Новородените още нямат развит слой мазнина и използват много повече енергия и кислород за да поддържат телесна температура.

Пъпната връв е добре да се остави за малко повече време или поне докато спре да пулсира. През нея бебетата получават кислород. През първият час всички бебета се адаптират и към гравитацията.

Събуждането.

Това е третата фаза след раждането и тя се отнася за отварянето на очите, мърдането на ръце, уста, глава.

Енергичност при бебета.

Вече на около 8 минута, бебетата започват да са още по-активни, държат очите си отворени за по-дълго, показват интерес към храненето, правят различни движения за показ за храна и др. Най-често бебетата гледат към лицето на майката, защото я разпознават. Точно затова, когато още в ранното време след раждането се опитате да отделите бебето от майката, то ще започне да „пее“ на висок глас.

Вижте също – Спортуване по време на бременност?

Времето за почивка.

Всички бебета редуват периодите на почивка с периоди на активност. Понеже са още много малки имат и използват своята енергия бързо.

Пълзене.

Вече половин час след раждането, бебето сякаш е заредило своята батерия отново и е готово за нови приключения. Отново естествено търси гърдата да суче, което е вроден инстинкт на всяко същество в природата.

Запознаването.

Около 45 минути по-късно, новородените бебета започват да опознават майка си, чрез близане на зърното и докосвайки гърдите в продължение на няколко минути.

Засукване.

Това става след първият час на раждане. Бебетата засукват с коластра – кърма, богата на протеини и имунни молекули. Това засукване стимулира и гърдите на майката да започнат да произвеждат кърма. Ако майката е приела някакви болкоуспокояващи или упойка по време на раждането е нормално на гърдите да им отнеме малко повече време за завършване фазата на засукване.

Сън.

Време е и за двамата след като са се запознали да си поемат малко дъх и да поспят.

Назад
Напред