Първите дни вкъщи след раждане на бебе

бебета

Няма значение, колко бебета имате планувани. Първият ден винаги е най-изтощителен.

За абсолютно всяка майка е нормално да се чувства нервна да заведе бебето си вкъщи за първи път. Ако дори имате страх за смяната на пелени, храненето и всички други детайли в грижите за бебета – не сте първата, няма и да сте последната. Много често се случва, всяка майка да се учи в движение как да се грижи за новият член на семейството. Понякога има сайтове като този с полезни съвети, а понякога има и свекърви.

бебета раждане на бебе

Ако всичко това ви плаши, трябва да си спомните нещо, което едва сега ще започне да се развива във вас – майчин инстинкт. Той е достатъчно силен да ви накара да си спомняте, да не забравяте и винаги да правите най-доброто за вашето бебе. Не трябва да се плашите или притеснявате от първата среща на бебета с новият им дом.

Силата на майката за нейните бебета.

Най-после се свършиха тези 9 месеца, сега може да си отпочина – това изобщо не е така. Едва сега се започва и още от първите два дни може да ви се стори обезсърчително. Всички бебета разчитат на майките си да се грижат за тях в първите години. С времето майчиният инстинкт става все по-силен и по-силен и те кара да правиш всичко за своето бебче. Няма невъзможни неща, щом си стигнала до тук и щом искаш да отгледаш един/една принцеса/принц.

Може до сега да не си сменяла памперс или да си хранила бебе на два часа, но всичко се учи и с малко помощ, ще видиш че не е толкова страшно. В един момент ще осъзнаеш, че дори не помниш живота си без твоето бебе. В началото след всяко раждане на бебе е трудно за майката (дори това да е второ дете), но с достатъчно помощ и подкрепа можеш да се справиш.

Нека да обърнем малко внимание и на бебето?

Може да започнем веднага с кожата. Кожата на всички бебета в началото е много чувствителна и трябва да сте изключително внимателни. Да се поддържа суха и чиста е най-важното правило. Не трябва да се притеснявате и да сменяте пелената когато сметнете, че е нужно – след хранене или след спане. Но и избора на пелени е важно нещо от майчинството. Трябва да избирате винаги правилните и подходящите пелени, които не оставят влага по кожата на бебето.

След раждането, акушерката вероятно ще те посъветва да използваш памучни тъкани и топла вода за да почиствате дупето през първите седмици. Винаги бъдете сигурни, че всяка гънка по дупето е суха. Акушерката може да ви покаже и други полезни неща, като как да се погрижите за пъпната връв, която е прикрепена към бебето. Дори не трябва да къпете бебето през първите няколко дни (поне не ежедневни бани). Бързо потапяне в малко топла вода на няколко дни е напълно достатъчно за всички бебета. През останалото време може просто да избърсвате кожата с влажна памучна кърпа.

Вероятно, ще трябва да изкъпете новороденото си след първото пъленене на пелени. Те ще са пълни с микониум – вещество, черно и лепкаво, което се отделя скоро след раждането.

Вижте още  – Някой неща за подготовката за раждане

Някой неща, които не трябва да забравяте след всяко раждане на бебе.

Майчиният ви инстинкт, ще ви води, да, но докато го развиете напълно е добре да не забравяте тези правила:
– Придържайте отпуснатата му главичка, защото вратът още не е развит достатъчно да го прави сам.
– Хранете бебето на поискване. Всички бебета имат малки коремчета и няма как да задържат голямо количество храна.
– Следете температурата. Не трябва да е нито прекалено топло, нито студено.
– Почивайте си, не се претоварвайте и оставете света да дойде (роднини, приятели) при вас и да ви види като мама. Не трябва вие да се изтощавате, а трябва да оставите тялото си да се съвземе.

Назад
Напред