Първите зъбки: кога, симптоми и как да ги мием

първите зъбки при бебета

Един от много въпроси на майки с бебета – Кога започват да растат първите зъбки?

Не може да се каже с точност, кога ще поникнат първите зъбки на вашето бебе, но приблизителната дата на първото от тях е около 7-мия месец. Има случай, когато може да стане преди третият месец или дори след първата годинка, но рано или късно зъбчета излизат. Дали боли и колко продължава също няма точен отговор. При някой бебета, никненето на зъбки става през нощта и те дори не разбират, а при други може да е доста по-болезнено и „мъчително“.

Временните зъбки (или млечни) са 20, което е с 12 по-малко от на възрастните. Децата на 2-3 годинки вече трябва да имат пълен брой зъбчета. Млечните зъби започват да се отделят около 6 година и трябва да приключат около 12-та година, като на тяхно място трябва да се появят постоянните. Отново ви казваме, при всяко дете е различно и може да се наблюдава в различно време.

никнене на зъбки при бебета

 

Симптоми за никнене на зъбки при бебета.

Отново, ще ви разочароваме, като ви кажем, че при всяко бебе има различни симптоми и не можем да ви кажем, какво точно ще изпита то. Можем обаче да ви дадем най-често срещаните сред бебетата.

Раздразнителност – Поради растежа на зъбки, децата може да усещат болка във венците. Тази болка е нормална за появата на първите зъбки, а после и за млечните зъби, защото те са по-големи.

Лиги – около третият, четвъртият месец може да видите, че на бебето му текат повече лигите от нормалното. Това стимулира растежа на зъбчета.

Кашляне – допълнителната слюнка може да е причина за кашляне. Не се притеснявайте, ако се объркате, че детето ви се чувства добре, няма симптоми на настинка, но кашля.

Хапне и гризане – няма как да не сте виждали бебета да хапят и гризат каквото хванат! Това им помага да облекчат напрежението под венците, затова не се страхувайте, ако има следи по някоя ваша вещ.

Неспокоен сън – поради болката от никненето на зъбките, за бебето е нормално да се буди често или изобщо да не му се спи.

Вижте също – Как да постигнете страхотно тяло след раждане?

Миене на зъбките при бебета.

Съветите на повечето педиатри и стоматолози са, да започнете да миете устата на бебето още преди първите зъбки да са се появили. Венците и първите зъбки може да миете с мокра кърпа или детска четка за зъби. Ако сте решили да ползвате и паста за зъби, бъдете сигурни, че е за деца. Не препоръчваме използването на нормална паста за зъби при бебета. Тя има избелващи ефекти, от които бебето още не се нуждае. Използвайте паста за зъби за деца, ако смятате да ползвате паста за зъби.

При миене на бебешки зъбки, подхождайте нежно и внимателно. Зъбките са още чувствителни и не е нужно да търкате силно. Мийте зъбките три път дневно, но най-вече преди лягане – за да не се образува зъбна плака и бактерии. Опитайте да изградите навик у детето за миенето на зъбките.

Може да използвате детска четка и паста за зъби, след като поникнат 8-10 зъбчета. Добре е детето да знае още от малко, защо трябва да си мие зъбките и как да го прави – покажете му пример с вас.

Назад
Напред