Полезен масаж за бебета. Ползи и съвети

бебета

Понякога всички бебета се нуждаят от малко масаж.

Колкото и да не ви се вярва, един масаж на вашето бебе може дори да е приятен и за вас. Това значително усилва емоционалната ви връзка и от нея изпитвате чувство за спокойствие и релакс. Вие и вашите бебета.

Масажът на бебета помага за толкова много неща – подпомага дишането, засилва имунната система, помага дори за храносмилането, мускулният тонус, почиства кожата и дори приспива бебето по-бързо.
бебета

Няколко съвета при масаж на бебета.

Не трябва да масажирате бебето по график! Само четвъртък и понеделник или веднъж седмично. Масажирайте бебето само когато то е в добро състояние и вие се чувствате добре и спокойни.
Друга добра практика е да масажирате бебета поне час и половина след хранене. Коремчето не трябва да е пълно, но не трябва да се чувства гладно.

Не забравяйте и за условията в стаята. Не трябва да е студено, а тихо и топло. Трябва дори да носите удобно облекло, което да не пречи на ръцете ви докато масажирате. Измийте ръцете преди да започнете.

Максималното време за масаж на бебета трябва да е около 10 минути.

Добра практика е да използвате масажен крем или масло, малко между ръцете ви. Те ще помогнат да го затоплите, като започнете от краката на бебето и втривате в кожата с леки, кръгообразни движения.

Напредвайте нагоре по краката на бебето със същите плавни и въртеливи движения, като масажирате гърдите и корема. Движете ръцете си от вътре навън (центъра към периферията на кръгообразните движения). Преминете към раменете.

Има няколко допълнителни неща с които трябва да сте наясно.

Масажите могат да започнат само след обстоен медицински преглед, около седмица дори след него (това е 6-8 седмици след раждането е медицинският).
Не масажирайте до една седмица след ваксинация. Стриктно се забранява масажирането ако бебето приема лекарства, има рана, обрив или кожна инфекция, проблеми с костите и ставите.
Това важи и за вас. Ако вашата кожа на ръцете е прекалено груба не масажирайте бебета. Може да доверите това на половинката си, но и неговите ръце може да са груби. Не бързайте, изчаквайте.

Назад
Напред