Неподходящи храни за бебето в ранен стадии

бебета

Ако все още не знаете, има храни които не се дават на бебета до първата година.

Такива типове храни са предизвикващи алергии, задаване или дори не са здравословни за детето.
Храните които трябва да избягвате през първата година са мед, фъстъци, морски дарове, шоколад, яйчен белтък, цитруси и други. В групата също влизат храните със съдържание на глутен – пшеница, ръж, ечемик, дори и млечни продукти.
бебета

Ако бебето не показва признаци на алергия, може да изберете храни с нисък процент на глутен, като лимец и спелта.

Като казахме млечни продукти от тях може да изключите киселото мляко. С него може да започнете и преди годинка. Прясното мляко обаче е добре да се избягва заради рискът от алергия.

бебета

Всички бебета обичат да играят с всичко и още повече да се опитват да го изядат. Храните които включват задавяне са орехи, зърна, малки плодове и изобщо всичко, което мъникът не може да сдъвче сам.
Ядки и семена може да давате на вашето бебе в смляна форма, стига то да няма към тях алергия.

Вижте също – Бебешките играчки по магазините

Има още една категория, която не е полезна за бебета – тестени изделия, сладкиши, бисквити, вафли и други промишлени храни (такива, които се продават по единична бройка и са прекалено опасни за здравето).

Колкото и да не в се вярва, плодовият сок също не се препоръчва за бебета. Той е с концентрация на захар, а това е много възможно да подразни стомахчето на бебето. Малко известен факт е, че може от малко да се пристрасти към сладкото и това да му изиграе лоша шега за напред.

Никога не давайте сурови зеленчуци на бебета! Първо че може да се задавят, второ че дори не могат да обработят витамините в тях, а и не са полезни за стомаха в сурова форма.

По-добре ги добавяйте към супа или пюре, но в никакъв случай в сурова форма.
Списъкът с храни има още няколко страници, но ние ще ви препоръчаме само да внимавате какво давате на бебета. Да не би да се задавят или да не могат да го сдъвчат (което е възможно). Дали не са алергични към него или ако не са, то по-добре им го давайте в смлян вид.

бебета

Напред