Лъжите, които мама и татко ни казват/казваха.

майка и бебе

Всички сме били бебета и всички сме чували това като деца.

Много хора вярват, че ключът към това да си добър родител е искреността към детето ти. Дали когато са бебета или деца, малките не разбират още от света около тях и родителите „огъват“ малко истината. За добро или за лошо, някой от техните лъжи са се превърнали в поговорки или специфичен метод да накараш детето си да свърши нещо.

бебета

Не говорих за лъжи с цел лична облага, а такава, която да запази детската невинност още малко. Като започнем с феята на зъбките (не много популярна в България) и стигнем до Дядо Коледа. Има толкова много неща, които казваме на нашите деца и знаем, че не са истина.

Ако не си сложиш якето, можеш да настинеш – любимо на всички от бебета до възрастни.

Дали може да се разболееш от студа, не е много сигурно. Най-честата причина за разболяването са микробите и бактериите в тялото ни. Как ги получаваме? При контакт с други хора. Нека просто да кажем, че с яке или без, няма голяма гаранция дали ще настинеш.
– Прави каквото искаш – това е по-скоро заплаха, защото буквално ти се казва „Внимавай какво правиш и не прави това, което искаш“. Дори възрастните го използват помежду си.

– Тръгваме след 5 минути – колко често се случва това наистина? Вероятно работи само при бебета.
– Ще видим – често срещан отказ от закупуването на дадена играчка на малкият сърдит обект – детето.
– Ако си добър с хората и те ще са добри с теб – не винаги е така, но е добре да научите детето от малко, че е важно отношението към хората.
– Ако ядеш моркови, ще виждаш по-добре – това е напълно вярно! Вие да сте виждали заек с очила?

– Знам какво правя – деца, бебета, винаги бъдете скептични към тези думи!

Вечерята е готова!

Колко пъти са ви викали по този начин и сте намирали празна масата? Викат ви така, за да я сложите вие, а не, че тя е сложена. Просто манджата е готова.
– Толкова красиво дете – ако става дума за бебета, добре, но когато го казваш на пораснало дете, което вече има по-различна форма от пашкул с бузки, то друго няма какво да се очаква.

Вижте също – 7 основни правила за спането на бебето

– Ако ми кажеш, няма да ти се карам. Това не знам колко пъти сме го чували, но в първите няколко пъти работи. Когато вече децата видят, че първите няколко пъти не им се карате, а точно обратното, ще спрат да вярват на това. Любопитни сме, колко от тези „лъжи“ казахте днес на вашите деца? Стараете ли се да ги отбягвате или имате и такива, които не са в списъка?

Назад
Напред