Къпане на бебе. Стъпки, нужни материали и методи

бебета

Какво ви трябва при къпането на бебета?

На пазара е пълно с различни приспособления за къпане на бебета – различни ванички, легенчета и още много други, но дори обикновен леген ще свърши работа. Не може да направите подобен компромис обаче с бебешката козметика. Там ще трябва да използвате специални сапуни и шампоани за бебета, които да щадят бебешката кожа. Ще ви трябва също така гъба за бебе, памук, мека кърпа (изберете я внимателно) и чиста пелена.

бебета

Как се къпят бебета?

След няколко опита, вече ще се наслаждавате на времето в което се къпете. Това сплотява малкото и неговата майка (може и баща) и определено е интересно. В началото обаче, може малко да се уплашите. Как да го задържите без да се изплъзне, как да постъпите, когато ви трябва нещо, а ви е страх да не изпуснете бебето и още подобни ситуации. След няколко успешни опита за баня, вашето бебе ще започне да се забавлява.
Помислете и за условията в стаята. Тя трябва да е затоплена, водата в която ще го къпете с малко по-висока температура от телесната. Не трябва да къпете бебето прекалено дълго – няколко минути са достатъчни. То не се е нацапало толкова, че да му трябват часове за чистене.
Напълно достатъчно е да къпете бебето на три дни или да минавате коремчето с навлажнена гъба.

Няколко полезни стъпки как да къпете бебета:

1. Винаги използвайте двете си ръце, когато поставяте бебето във легена/ваната/коритото. Не искате да направите някоя бела. Същото важи и когато го вадите.
2. Нежно поставете бебето в бебешкото корито, като използвате едната си ръка да държите внимателно гърба, вратлето и главата на бебето. Използвайте другата ръка за да го почиствате.
3. Памукът използвайте за да почитите и измиете областите около очите, носа, устата и бузите на бебето. Не забравяйте областите под брадичката и зад ушите.
4. Много внимавайте когато почиствате областта около пъпа.
5. С помощта на гъбата измийте ръцете, краката и коремчето на бебето, като се стараете нежно да почиствате и гънките по кожата на бебето. Това трябва да се прави при всички бебета. Ако имате момиченце, погрижете се да почиствате дупето в посока отпред назад.
6. След като вече сте го почистили, повдигнете го с две ръце и го оставете на меко място за подсушаване и повиване.

Назад
Напред