Режимът на кърмене – промени и особености

бебета

Кърмените бебета се развиват много по-добре и това е доказвано много пъти.

През първите седмици и месеци, нуждите на вашето бебе се променят много бързо, най-вече режимът на хранене и това може да ви притесни и обърка.

Първите 5 дни при бебета.

Почти винаги, още щом малкото същество излезе от майката, то бива притиснато в нейните обятия. Естествено, още не е готово да се храни. Щом първият плач стихне, всички бебета започват да оглеждат света около себе си, приятно сгушени в мама и на разстояние от гърдите толкова, че ви виждат ясно.
бебетаСлед малкото изследване на света, бебето може да поспи около половин час и след това ще започне да търси да суче. Главичката ще започне да се върти, плезене и показване с ръчички са признаци, че е гладно.

Избутвайки и намествайки гърдата, бебето само ще намери зърното и ще започне да суче. Първото кърмене става след около час, два след раждането.

След хранене е нормално да заспи за по-дълъг период. Ако е отделено от вас, то ще се буди по-рядко. Ако постоянно го притискате до гърдите си, мирисът на мляко ще го кара да се буди по-често. След като стигнете вторият, третият ден след раждането, е добре да знаете че всички бебета са сънливи заради жълтеницата. Не е желателно да оставяте бебето да спи дълго време, защото то трябва да се храни поне 8 пъти на всеки 24 часа. Това спомага за извеждането на билирубина от организма и помага за бързото преминаване на жълтеницата.

Вижте също – Съвети за подреждане на бебешка стая

Вече в 3-4 ден след раждането е нормално гърдите ви да имат повече кърма. Няма проблем да будите бебето и да го храните, за да облекчите тежестта в гърдите.

бебета

Шеста седмица при бебета кърмачета

След като вече сте се прибрали вкъщи, много вероятно е хранителният режим на бебето/бебета да е хаотичен. Режимът в подобни случай е по 40 минути хранене и един час спане. После пак. Може да ви се струва, че по цял ден само кърмите, но това се очаква от мама в първите седмици.

Трябва да свикнете, че има много различни видове хранения при бебета. Може да срещнете режим „час кърмене – час почивка“. Той е най-често срещан и дори няма нужда от обяснение.

Във късните часове на денонощието може да наблюдавате и друг режим – бебето може да стои за часове на гърдата, да суче, да заспива за 15 минути и пак да се събужда гладно.
Ако бебето ака и пишка обилно, значи се храни добре.

Има и един образцов тип бебета – тези които ядат по 20 минути на всеки 3 часа. В това няма лошо, стига самото бебе да иска, а не да бъде принуждавано.

бебета

Както сами се досещате, днес може да е така, утре не. При всички бебета е напълно невъзможно да се разбере кога и за колко време ще се храни вашето бебе. Може режимът да се промени напълно и бебето да иска да суче и да суче. За много майки, това довежда до някаква паник атака, но това изобщо не трябва да ви притеснява.

Вашето бебе вече расте и има нужда от енергия, която вие му отдавате. При такъв момент, погледнете календара, защото при доносените бебета от около третата седмица до 6 това е период за подобни начинания.

Втори до шести месец при бебета.

Към краят на вторият месец е вече напълно нормално спането да е по-дълго, а кърменията по-кратки. Това е по напълно естествен път и няма за какво да се притеснявате. Коремчето расте, а с него и количеството кърма, което детето може да носи.

Вашите гърди също са от значение. Някой гърди произвеждат по-голямо количество кърма, което помага на бебето да поема по-големи количества от нея. Други произвеждат по-малко, което прави храненията повече на брой.

Бъдете готови за много промени. През това време, вашето бебе е любопитно към всичко и много лесно забравя, че яде. След като му стане безинтересно обаче пак се връща на гърдата. Бъдете винаги готови.

Храненето на едно дете може да е голям тормоз за вас или да ви се вижда прекалено често, но това е първата от многото отговорности, когато сте майка.

Назад
Напред