Малко информация за теглото на бебето

бебета

Теглото на всички бебета при раждане е различно.

Важното е да знаете, че теглото на вашето бебе е индикатор за това колко добре се развива. Ще трябва да го теглите редовно през първите няколко месеца за да сте спокойни, че всичко е наред. При раждането бебета тежат между 2 и 5 килограма. Влияние върху това оказва вашето състояние по време на бременността както и телосложението на вас и вашият партньор.

бебета

Загуба на тегло при бебета.

Всяко бебе губи от теглото си след раждане. Най-честият процент е около 10 от тяхното тегло и това е за първите няколко дни. След като вашият организъм се настрои да създава кърма и вашето бебе ще започне да наддава правилно.

Следене на наддаването на теглото на бебета.

Хубаво е теглото на бебето да се следи стриктно през първите два – три месеца. Ако си мислите, че няма да се справите сами вкъщи да следите всичко или дори нямате теглилка, най-добре е да правите това при специалист.Не трябва да се притеснявате, ако видите големи спадове или покачвания в графиката на вашето бебе. Това не означава непременно, че то е недохранено или с наднормено тегло. Вашият специалист гледа с какви темпове се покачва и с по колко.

Колко трябва да наддават бебета ?

Нормално е, след като наддаването се нормализира, вашето бебе да започне да наддава с около 170 до 230 г през първите седмици. До шестият месец вашето бебе е нормално да е удвоило и след това ще забележите забавяне при растежът. Теглото също може да е променливо заради честотата и количеството храна което получава.

Вижте също – Развитие на бебето през първите 6 месеца

Най-важно остава, вашето бебе да наддава стабилно без големи промени. Вие също не трябва да правите резки промени в неговото хранене. Да му давате стабилно количество храна и да не прекалявате.
Колкото по-точно следите неговият растеж с килограмите, толкова по-добре може да пресметнете дали да намалите храненията или да ги увеличите.
Вие също не трябва да забравяте да се храните правилно и достатъчно. Колкото по-добро е вашето ядене, толкова по-хубава кърма ще имате.

Назад
Напред