Знаците и тяхното значение при бебетата

бебета езикът на знаците

Всички бебета започват разговорите си с езика на знаците.

Всички сте виждали как някой показва на бебето нещо с пръсти, учи го да показва с ръчички когато иска нещо и други движения с ръце. Това естествено се прави с важната цел да се положат основи за комуникация. Може да започнете да говорите на бебето си още докато е в корема ви, а след шестият месец може да започнете да намесвате и ръцете като начин за комуникиране.

Още от съвсем малки всички бебета имат навика да използват ръцете си за най-основната дейност – хранене. В предишни наши статии сме ви описвали, как децата за да покажат, че искат да сучат слагат ръце на устата.

Има доста спекулации за езика на знаците при бебета.

Те са като допълнение на езика, но доста често се предполага че развиват дясното полукълбо на мозъка, докато езикът се контролира от лявото. Така се постига балансирано развитие на мозъка. Първата година за мозъка на едно бебе е много „стресираща“ защото мозъка расте по-бързо и се оформя по-бързо. Колкото повече „храна“ му давате, толкова повече ще се развива той.

Езикът на знаците не е новост. Използва се от много десетилетия в различни вариации при различни случай. Логопедите оформят езика на знаците под различни форми и движения, за да се напасне на всяко бебе, дори ако има проблеми с речта.

Знаците създават и едно взаимно внимание между родител и дете, което води и до по-силна, по-добра връзка и комуникация.

Степен за развитие на езика на знаците при бебета?

Най-лесно се започва със знакът за храна – пръст към устата. Естествено, на всяко бебе му е трудно още да свива юмрук или да си движи много пръстчетата, затова то ще постави цялата си длан на устата. Ако сте достатъчно креативни може да измислите и знаци за различни забавления. Да го научите да показва как иска да го целунете по коремчето и то да иска отново и отново. А защо не да реагира по различен начин на няколко животни? Куче, котка, пате, за всяко едно от тях може да има различно движение с ръцете. Езикът на знаците може да се превърне в едно голямо приключение.

През първата година, както вече ви казахме се развива много мозъка на бебето. Колкото повече се стараете да учите детето на езика на знаците, толкова по-добре ще се справя то в бъдеще. Проучвания сочат, че деца учили жестомимичен език показват много по-високи резултати при изразителност на речта, по-бързо развитие на езиковите умения и много други двигателни умения

Вижте също – Възможности за развитие на алергия при бебето

Не всичко обаче се дължи на езика на знаците. За да има наистина положителен ефект върху бебета, езика на знаците трябва да бъде добре използван с подходящи предмети и страст от страна на родителя. Когато учите едно дете на тези знаци, това е пряко време – родител-дете което е много ценно. То изгражда връзката между двамата и дори някой специални моменти.

Някой от ползите които се предполага да има този метод са:

  • повишаване лексиката с по-бърз напредък в когнитивното мислене.
  • Стимулиране в ранна възраст на езиковите умения на детето. Насърчаване за грамотността и успешно позволяване на бебето да изразява своите нужди.
  • Родителят също става по-внимателен към бебета.
  • Страхотно прекарано време с мама или тате. Още повече ако го имате на запис.
Назад
Напред