Здравословното и вредното за вашата бременност

бебета полезни съвети и трикове

Без значение дали сте решили да си направите бебета/бебе с вашата половинка или вече сте във втория месец, задължително трябва да знаете няколко неща по време на вашата бременност.

Говорете с вашият доктор за бебета.
Много е важно да се видите с вашия доктор, колкото се може по-бързо след като сте разбрали, че сте бременна. С него ще трябва да се уговорите, кога пак да се видите и да ви препоръча някакви лекарства, ако са ви нужни.

Хранете се добре.
бебета
Без значение в кой месец на бремеността сте много е важно да се храните добре. Колкото по-добре се храните, толкова по-добре ще се развива бебето.  Яденето на плодове и зеленчуци е задължително, колкото и яденето на други хранителни продукти. За да растат всички бебета здрави, майките трябва да приемат всички необходими витамини.
Ако смятате, че не приемате всички витамини с храната,  защото нямате финансова възможност – някои хора нямат пари да си набавят нужните продукти, за да ядат здравословно. Може да се обърнете към вашия лекар, който да ви препоръча някакъв заместител според възможностите ви. Той може да ви предпише витамини под формата на хапчета и таблетки, но за всяка майка е много по-добре да се приема в естествения им вариант (плодове, заленчуци, месо, риба).

Риба трябва да приемате поне два пъти в седмицата. Не забравяйте, че сега ядете за двама и по-честото и регулирано хранене е ключово за растежа на всички бебета.

Вашето меню трябва да включва всички протеини, витамини и дори мляко.

Упражнения за майки.

Виждали сте по филмите как бременните тренират даден спорт или йога за бременни дори с партньора си. Може да си мислите, че това е напълно глупаво, харчене на пари или безполезно, но всъщност е много важно за раждането на здрави бебета.

Това, че във вас се развива нов живот, не означава, че вашият трябва напълно да улегне. Не може да родите само с едно хранене по шест пъти на ден.
Какви ползи може да има за вас от упражненията?
 – Ще изгради силно тяло, което да се справя по-добре с бременноста. 
 – Ще ви помогне да се върнете във форма по-бързо след раждането.
 – Може дори да ви помогне с депресията и да повдигне духът ви.

Ако не знаете към какви упражнения да се насочите, ето няколко: йога, пилатес, бързо ходене и плуване. Не се насочвайте веднага към фитнеса, той не е препоръчителен.

Спрете алкохола и цигарите.

Не, че трябва да ви се напомня, но това е много важно и задължително.

Намалете кофеина.

Кола, енергийни напитки и дори кафето ще трябва да бъдат намалени, почти спрени. Кафето може да се ограничи до една чашка на ден, но не повече! Вие самата трябва да сте здрава, за да може бебето да расте здраво и да няма неочаквани проблеми при раждането.

Почивайте си.

Казахме ви, да правите толкова много неща, а сега да си почивате. Ако не можете да спите нощем, правете малки спанета през деня за час, два.
Перфектната комбинация е да тренирате през деня толкова време, колкото да можете да спите спокойно нощем и без проблеми. Всички тези бебета и без това ще ви изтощават.
Ако обаче проблемите със съня наистина започнат да зачестяват, то по-добре се консултирайте с вашия лекар.

Назад
Напред