За синият цвят на очите на бебетата

бебета

бебета

Всички бебета се раждат със сини очи.

Може да не сте забелязвали, защото обикновено очите преминават към своя постоянен цвят за няколко минути. Има и такива бебета на които им трябват няколко месеца, преди да загубят прекрасното синьо в очите. Всеки родител се радва на дете със сини очи, защото са толкова красиви. Знаете ли на какво се дължи промяната в цвета на очите?

Меланитът – кафявият пигмент които присъства в цвета на косата и кожата.

От тук лесно може да направите връзката, че когато родителите са имали малко количество меланин в кожата, вероятно и бебето ще има по-малко и това може да повлияе за сините очи. Следователно при нормални или завишени нива на меланин, детето ще има кафяви или тъмни очи.

Сами трябва да се досещате, че при новородените бебета меланинът не е достатъчно за да оцвети косата, кожата и дори очите. На това се дължи и едноцветието в бебето. Продукцията на меланин в организма се стимулира при излагане на ултравиолетова светлина и няколко други фактора.

Още през първата година всички бебета събират меланин.

Това естествено става като са на разходка, на тераса сте с тях и прочее. Всичко това ще повлияе на цвета на кожата и на очите на малките. Не всичко е до светлината обаче. Много често по-силна роля играят генетичните заложби от родителите.

Например:

Има хора които притежават два различни цвята на очите. Това се нарича – хетерохромия.

Напълно е възможно когато двамата родители са с кафяви очи, техните бебета да са със сини.

Синеоките родители няма как да имат дете с различен цвят на очите от син.

Вижте също – Знаците и тяхното значение при бебетата

Наистина, бебетата със сини очи са много красиви, но много е и вероятно те да изгубят своят цвят след първата годинка. Тук няма никакво място или притеснение от ходене по доктори, ако се случи нещо подобно, може да посетите лекар, само ако цвета на очите започва да се променя странно. Когато и двете очи имат различен цвят или са станали прекалено светли.

Назад
Напред