За бебето и детето е полезно да лъже

бебета

След като сте прочели заглавието, че бебета могат да лъжат, значи или се припознавате в тях или знаете нещо повече.

Поредното шантаво изследване на бебета, което може да ви се стори скучно или интересно, но ние, ще се постараем да ви заинтригуваме. Преди да ви дадем нашето разбиране на заглавието, нека ви предоставим фактите, които твърдят, че колкото по-рано едно дете започне да лъже, толкова по-добре то ще се развие в живота. Естествено, това веднага може да ви се стори пълна измислица или дори, че колкото по-рано лъже, толкова по-зле за неговото бъдеще, но нека да видим изследването.

бебета

Канадски учени твърдят, че колкото по-рано едно дете започне да лъже, толкова по-големи, ще са неговите шансове за успех в начинанията му когато порасне. Изследването е направено върху 1200 деца от 2 до 16 годишна възраст. Дори децата на 2 години са лъжели в този експеримент, което показва, че техният мозък е доста по-развит и напредничав.

Ако вашите бебета ви лъжат, значи ще успеят в живота!

Това ли е извода, които трябва да си направим? Искам да кажа, колкото и експерименти да правите, то си звучи странно и нелогично! Идеята е, че ще успеят в областта в която са се насочили – певец, артист, актьор или нещо коренно различно (технологичната индустрия например).

Процентите са много интересни. От изследваните деца, на 2 годишна възраст лъжат 20% от тях. На 3 години е вече 50%, а на 4 – 90%. Това са изключително много за едни бебета или деца. Ще си кажете „То е малко, не разбира и говори каквото иска“. Да, прави сте, обаче изследването показва, че на 12 години всяко дете лъже. Лъжите започват да намаляват чак след 16 година.

Какво би накарало нашите бебета да лъжат?

В това изследване има един голям пропуск – едва ли има бебета, които знаят разликата от истина и лъжа на 2 годинки. За тях света е те и всичко останало. Напълно разбираемо е да се опитва да пригодят всичко, което не е по техните правила или разбирания. Ще се опитат да излъжат, да намерят по-добър начин за тях да наредят нещата.

Вижте също – Дали преносените деца са по-умни?

Предполагам, доста от вас са се сплашили от факта, колко много лъжат децата в напреднала възраст. Имам само едно решение за вас – учете ги да не го правят! Показвайте им правилният начин, че с лъжа нищо хубаво не се постига и процентите, ще започнат да намаляват с времето.

Назад
Напред