Грижи за тялото на жената след раждането

бебета

Всички бебета изтощават майките си при раждането.

Ето защо жената се нуждае от малко по-специални грижи след раждането за да се върне към нормалният ритъм на живот. Знаете, че за да се образува друг организъм във вашето тяло, вашето собствено тяло ще трябва да се напрегне доста за да може да предава цялата енергия.

Няма значение по какъв начин бебето се е появило на бял свят. Следващите 2 до 4 месеца е добре да се погрижите за себе си. През първите 6 седмици от раждането, майките навлизат в този период на послеродов режим. Този режим се старае да върне тялото ви в нормалното му състояние. Има няколко въпроса, които майките си задават след раждането.

бебета грижа за жената

Какво са следродилните болки и колко време продължават.

Няма значение колко бебета сте родили, тези болки ги има! Те са в следствие на свиването на матката, за да може кървенето след раждането да спре. Свиването при тези мускули прибира матката обратно в таза, но има жени които споделят, че болките са силни колкото контракциите. При всяка жена може да е напълно различно.

Най-често срещаната продължителност на следродилните болки е около седмица. Ако обаче вашите болки не спират и се намират около коремната област, при натиск и допир чувствате по-висока чувствителност, по-добре посетете лекар.

Кървенето след раждане.

Както вече ви казахме, няма значение как са се вашите бебета или бебе – вагинално раждане или цезарово сечение, ще има вагинално кървене. Важен е момента след раждането и да следите кървенето. Трябва да знаете, че с всеки изминал ден кървенето трябва да намалява и към края да става кафяво, както по време на месечният цикъл.

Има случай обаче в които кървенето не намалява, кръвта изглежда съсирена и други аномалии. Ако и вие изпитвате някой от тези проблеми, трябва да се свържете незабавно с лекар!

Кървенето продължава около 6 седмици, но има жени които споделят, че са имали кървене и до 12 седмица. По принцип, толкова време трябва на матката да се прибере обратно в таза.

За шевовете след раждане.

При наличието на шевове на перинеума, трябва да знаете, че трябва да полагате специални грижи за тях. Тук познанията за бебета няма да са ви много нужни, но определено ако сте гледали повече филми, виждате как сменят превръзките редовно.
Конците се разграждат за около 2 седмици, но вие през това време трябва да сменяте редовно превръзката и почиствате обилно с вода. След всяко преминаване през тоалетната е добре да сменяте превръзката.

Тук ще трябва да забравите за известно време интимни душ гелове. Те могат допълнително да навредят на шевовете. Използвайте огледало всеки ден за да прецените дали шевовете не са инфектирани. Ако сметнете, че положението се влошава, посетете личният си лекар.

За умората на мама след раждането.

Това е често срещан въпрос с още по-нормален отговор – напълно нормално е! Дори няма значение на броят бебета. По време на раждането, дори на няколко бебета всеки мускул от тялото ви се напряга и е напълно естествено да изпитвате умора и отпадналост. Ако раждането е продължило няколко дни ще ви трябва и сън. Най-добре е да спите, когато и бебето спи. Така ще наваксате време и няма да има от какво да се притеснявате.

Назад
Напред